ZLOČIN NE ZASTARJEVA

BiH će dostavljati predmete ratnih zločina susjedima kako počinitelji ne bi ostali nekažnjeni

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 19.06.2019 19:12
  • Objavljeno 19.06.2019 u 19:12
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Glavni tužitelj UN-ova Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Serge Brammertz i glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine Gordana Tadić najavili su u srijedu kako će predmete ratnih zločina ustupati susjednim zemljama kako bi se izbjeglo nekažnjavanje bjegunaca od pravde

Kako je priopćeno iz Državnog tužiteljstva BiH, Brammertz i Tadić su se složili "da veliki izazov predstavljaju bjegunci kojima je optužnice potvrdio Sud BiH, a koji žive slobodno u susjednim državama" očito aludirajući na osumnjičene i optužene za ratne zločine koji su iz BiH pobjegli u Hrvatsku i Srbiju.

"Tužiteljstvo BiH će intenzivirati svoje napore u pogledu prijenosa optužnica u države u kojima se optuženici mogu procesuirati, a tužiteljstvo mehanizma će osigurati potrebnu pomoć i olakšati proces prijenosa predmeta, te praćenje napretka u predmetima", navodi se u priopćenju.

Brammertz je stigao u BiH u sklopu obilaska regije i pripreme za podnošenje izvještaja Ujedinjenim narodima o stanju procesuiranja ratnih zločina.  Glavni tužitelji su također razgovarali o napretku koji je postiglo Tužiteljstvo BiH u podizanju složenih optužnica koje uključuju teška kaznena djela i optuženike visoke razine.

Tužiteljstvo mehanizma je najavilo nastavak pomoći BiH u rješavanju preostalih predmeta dostavljenih iz Den Haaga.   Brammertz je naglasio zabrinutost zbog jačanja nijekanja počinjenih ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini i širom regije, o čemu će još jednom izvjestiti Vijeće sigurnosti UN-a. 

"Glavni tužitelji su se složili da sve žrtve zaslužuju poštovanje, te da ih treba zaštititi od uvreda i nijekanja njihovih patnji", navodi se u priopćenju i dodaje kako se ono što je utvrđeno u presudama ICTY, mehanizma i Suda BiH, mora poštivati i prihvaćati kao temeljna načela vladavine prava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!