hrvatski civili

U četvrtak presude za ratne zločine u Lovasu u procesu započetom prije 12 godina

19.06.2019 u 13:22

Bionic
Reading

Pred posebnim Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u četvrtak poslijepodne će biti izrečene presude za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu 1991. u sudskom procesu koji traje već 12 godina

Suđenje započeto 2008. okončano je 4. lipnja završnim riječima optuženih Darka Perića, Radovana Vlajkovića, Radisava Josipovića, Jovana Dimitrijevića, Saše Stojanovića i Dragana Kosijera, koji su nijekali krivnju i zatražili oslobađajuće presude.

Okrivljeni Josipović izrazio je žaljenje zbog svih stradalih u Lovasu, ustvrdivši istodobno da u zločinima nije sudjelovao niti je izdavao zapovjedi.

On je rekao da nije znao niti da je polje, na kojem su poginula 22 civila, minirano.

Prvotna optužnica za ubojstva, zlostavljanja i mučenja 69 hrvatskih civila, obuhvaćala je 14 optuženih, a među njima četiri pripadnika nekadašnje JNA, četiri mještanina Lovasa, te šest pripadnika paravojne postrojbe 'Dušan Silni'.

Proces je počeo 2008. a za četiri godine ispitana su 193 svjedoka.

Presudom 26. lipnja 2012. svi optuženici proglašeni su krivima i osuđeni na kazne zatvora, koje su pojedinačno bile od četiri do 20 godina.

Tu je presudu, dvije godine kasnije, ukinuo prizivni sud u Beogradu, uz obrazloženje da je 'nerazumljiva i proturječna', te da je donesena 'uz bitne povrede članaka kaznenog postupka'.

Predmet je potom vraćen na ponovni postupak i odlučivanje.

U međuvremenu, tijekom procesa umrlo je pet optuženika, jedan je postao procesno nesposoban zbog bolesti, tako da se broj optuženih smanjio na osam, a posljedica je bila i promjena optužnice tako da je smanjen i broj žrtava u Lovasu sa 69 na 29 ubijenih.

Presuda neće biti pravomoćna, obzirom da i na nju postoji pravo žalbe, ali novog suđenja za zlodjela u Lovasu neće biti jer prizivni sud, po zakonu, može presudu Višeg suda potvrditi ili preinačiti, ali ne i vratiti proces na početak.