globalni izazov

Biden se sastaje s čelnicima EU-a radi obnavljanja transatlantskih odnosa

15.06.2021 u 08:57

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden u utorak bi se trebao sastati s čelnicima EU-a i postaviti zajedničke ciljeve u vezi globalnih izazova kao što su pandemija i asertivnost Kine

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel Bidena će dočekati u Bruxellesu.

Očekuje se da će glavna tema sastanka biti obnavljanje transatlantskih odnosa nakon napregnute višegodišnje vladavine Donalda Trumpa.

Dosad su trgovinski odnosi između SAD-a i EU-a bili problematični, no prema navodima jednog od dužnosnika EU-a, u utorak bi se mogao postići napredak.

Saveznici se 16 godina sukobljavaju na pitanju carina, međutim, dužnosnik tvrdi da bi se ta trgovinska zapreka mogla ukinuti na duže vrijeme.

"Vrlo je vjerojatno" da bi obje strane pristale na ukidanje carina vezanih uz spor oko zrakoplova, rekao je izvor.

SAD i EU se međusobno optužuju za nepravednu državnu potporu dvjema najvećim svjetskim zrakoplovnim kompanijama, europskom Airbusu i američkom Boeingu. Nametnuli su carine vrijedne više milijardi dolara na sve proizvode, one koji su povezani sa zrakoplovnom industrijom i one koji nisu.

Oba bloka su u ožujku pristali na ukidanje carina na četiri mjeseca.

Drugo ključno pitanje sastanka mogla bi biti suradnja u borbi protiv pandemije covida-19.

SAD želi ukinuti patente na proizvodnju cjepiva, a EU je skeptična i pita se je li to najbolje rješenje za nestašicu cjepiva.