cop28

Biden ovaj put ne ide na UN-ovu klimatsku konferenciju, još se ne zna zašto

27.11.2023 u 10:29

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden neće putovati u Dubai, gdje krajem tjedna počinje UN-ova konferencija o klimi, objavila je Bijela kuća u priopćenju, no tek treba objaviti službeni razlog

Niz svjetskih čelnika najavilo je dolazak na 28. Konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP28) koja će se održati od 30. studenog do 12. prosinca 2023. u Expo Cityju u Dubaiju.

Dnevnik The New York Times poziva se na visoke dužnosnike Bijele kuće koji kažu da je predsjednik Biden predan nastojanjima da se dogovori produljenje prekida vatre u Gazi kako bi se omogućilo oslobađanje izraelskih talaca koje je oteo palestinski islamistički pokret Hamnas.

Posebni američki izaslanik za klimu John Kerry, prvi čovjek Bidenove vlade za međunarodne pregovore o klimatskoj krizi, predstavljat će Sjedinjene Države u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje će se okupiti predstavnici iz dvjestotinjak zemalja.

Biden je sudjelovao na dva zadnja klimatska samita, u Škotskoj te Egiptu. Ranije u studenome Biden je klimatsku krizu opisao kao "krajnju prijetnju čovječanstvu".

Sudionici samita COP28 trebaju zadati nove ciljeve za korištenje obnovljivih energija. Financijske procjene šteta i gubitaka također će dominirati samitom koji treba odgovoriti na pitanja je li svijet na pravom putu da kontrolira klimatsku krizu.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'