autorski članak

Biden: Kad rat završi, Palestina bi trebala vladati Gazom

18.11.2023 u 23:06

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u subotu da bi Palestinska samouprava trebala u konačnici vladati Pojasom Gaze i Zapadnom obalom, nakon što rat između Izraela i Hamasa završi.

"Dok stremimo miru, Gaza i Zapadna obala bi se trebale ujediniti pod jednom vladajućom strukturom, u konačnici pod revitaliziranom Palestinskom samoupravom, dok svi djelujemo prema rješenju s dvije države", rekao je Biden u članku napisanom za Washington Post.

"Ne smije biti prisilnog razmještanja Palestinaca iz Gaze, ponovne okupacije, opsade ili blokade i smanjenja teritorija", rekao je Biden.

Iskoristio je autorski članak kako bi odgovorio na pitanje što SAD želi za Gazu jednom kad sukob završi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Izrael mora zadržati "cjelovitu vojnu odgovornost" u Gazi "u doglednoj budućnosti".

Joe Biden u Izraelu Izvor: Profimedia / Autor: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Biden je kazao da SAD sprema zabranu izdavanja viza "ekstremistima" koji napadaju civile na Zapadnoj obali.

Nasilje izraelskih doseljenika protiv Palestinaca koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali povećalo se od napada Hamasa 7. listopada.

"Naglasio sam izraelskim čelnicima da ekstremno nasilje protiv Palestinaca na Zapadnoj obali mora stati i da počinitelji nasilja moraju za to odgovarati", rekao je Biden.

Zapadna obala dom je tri milijuna Palestinaca koji žive među više od pola milijuna židovskih doseljenika.