promjena smjera

Biden će Trumpovu politiku mijenjati omiljenim oruđem američkih predsjednika. Pogledajte što su izvršne uredbe, kako se donose te koje su im prednosti i mane

11.11.2020 u 15:43

Bionic
Reading

Izabrani američki predsjednik Joe Biden odmah poslije preuzimanja vlasti namjerava izdati nekoliko izvršnih uredbi kojima će jasno pokazati da se državna politika drastično mijenja u odnosu na Donalda Trumpa

Izvršne uredbe često se spominju kada su u fokusu američki predsjednici. Koristio ih je i još uvijek aktualni predsjednik Donald Trump, ali i njegov prethodnik Barack Obama i drugi. Naprimjer, tri tjedna nakon smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu, koja je pokrenula val prosvjeda u cijeloj zemlji, američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu o reformi policije.

Izvršna uredba jedan je od najčešćih predsjedničkih dokumenata u američkoj vladi. Svaki američki predsjednik izdao je barem jednu.

Medijski izvještaji o promjenama koje je izazvalo izdavanje izvršne uredbe ili promjenama koje će tek nastati njenim djelovanjem rijetko objašnjavaju tehničke pojedinosti kakva je to konkretna ovlast. Izvršna uredba vrsta je pisane upute koju američki predsjednici koriste za nametanje svoje volje putem izvršne grane vlasti. Ima snagu zakona, ali nije zakon, ne treba odobrenje Kongresa i on je ne može jednostavno srušiti.

Međutim Kongres može donijeti zakone koji mogu otežati ili čak onemogućiti izvršavanje uredbe, poput blokiranja financiranja merituma za koji je izdana. Republikanci su se svojedobno žalili da se predsjednik Barack Obama koristio izvršnim uredbama kako bi postigao rezultate do kojih nije mogao doći kroz Kongres. Prednost izvršne uredbe je u tome što brzo stupa na snagu te nisu potrebni mjeseci kako bi se donijela, što je slučaj sa zakonima koji prolaze kroz Kongres.

Joe Biden održao je govor u petak navečer Izvor: Profimedia / Autor: Angela Weiss / AFP / Profimedia

Samo predsjednik može poništiti izdanu uredbu, ali Kongres i savezni sudovi mogu ukinuti izvršne uredbe koji izlaze izvan opsega predsjednikovih ovlasti. Tako je sud djelomično osporio izvršnu uredbu Donalda Trumpa u siječnju 2017. o zabrani ulaska izbjeglica i državljana iz sedam muslimanskih zemalja, spriječivši izgon osoba koje su stigle u zemlju s važećim vizama.

Prednost uredbe joj je ujedno mana jer njen efekt idući predsjednik jednostavno može poništiti izdavanjem nove. Tako je recimo Obama ukinuo zabranu financiranja skupina koje promiču pobačaj, poništivši izvršnu uredbu koju je donio njegov prethodnik George W. Bush. Isto tako, Trump je poništio Obaminu izvršnu uredbu o klimatskim promjenama.

Nacionalni arhiv ih katalogizira kao službene dokumente koje je izradila savezna vlada.