A GDJE JE AMAZON?

Apple, Facebook, Google i ostali u ofenzivi protiv Trumpa

06.02.2017 u 13:32

Bionic
Reading

Izvršna uredba o zabrani useljavanja nezakonita je, diskriminatorna i štetna po američko gospodarstvo, navedeno je u dokumentu iza kojeg je stalo gotovo sto velikih tvrtki iz SAD-a

Nešto manje od sto velikih američkih tvrtki, među kojima su - Apple, Airbnb, Facebook, Google, Intel, Microsoft, Netflix, PayPal, Twitter, Uber, Y Combinator i drugi - udružile su se kako bi pripremile dokument namijenjen sudu protiv izvršne uredbe predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa kojom se izbjeglicama brani ulazak u tu zemlju. 

U dokumentu, predanom Prizivnom sudu za Deveti okrug, navedeno je kako su u tim tvrtkama uvjereni kako je ta uredba nezakonita, diskriminatorna i štetna po poslovanje tvrtki u SAD-u.

Nacrta dokumenta sastavljenog 3. veljače dokopao se Washington Post (PDF). U njemu je istaknut doprinos useljenika američkom gospodarstvu i uspješnom poslovanju. 

Između ostalog, stoji kako su imigranti ili njihova djeca osnovali više od 200 tvrtki na popisu 500 najvećih časopisa Fortune. Među tim tvrtkama su Apple, Kraft, Ford, General Electric, AT&T, Google, McDonald’s, Boeing i Disney. Zbirno gledano, te tvrtke generiraju godišnji prihod vrijedan 4,2 bilijuna dolara i zapošljavaju milijune Amerikanaca. 

Između 2006. i 2010. godine imigranti su otvorili 28 posto svih tvrtki u SAD-u, pa stoga oni ne kradu poslove Amerikancima već ih stvaraju, navedeno je u dokumentu.

Izvršna uredba imat će negativan utjecaj na američke tvrtke koje se oslanjaju na mogućnost slobodnog zapošljavanja iz inozemstva, zbog nesigurnosti oko toga koja bi se država iduća mogla naći na popisu zabranjenih. 

Američke tvrtke smatraju zabranu nezakonitom jer kriši odredbe antidiskriminacijskih zakona donešenih 1965., a upozoravaju i na zakon koji državnim agencijama nalaže izdavanje obavijesti te konzultaciju s partnerima prije uspostave novih pravila. 

Predaja dokumenta sudu zadnje je u nizu nastojanja tvrtki iz Silicijske doline za ukidanjem uredbe predsjednika Trumpa.  Google je osnovao krizni fond vrijedan četiri milijuna dolara namijenjen osobama pogođenim uredbom. Lyft i Twitter obvezali su se na donaciju po milijun dolara svaki organizaciji American Civil Liberties Union, koja će se boriti protiv uredbe. 

Uber je najavio izdvajanje tri milijuna dolara kako bi pomogli financirati odvjetnike svojih vozača useljenika, a glavni direktor Travis Kalanick istupio je prošlog tjedna iz Trumpovog savjetodavnog vijeća za gospodarska pitanja. Glavni direktor Airbnba Brian Chesky obećao je besplatan krov nad glavom svima koji negdje zaglave zbog sporne uredbe.

Krajem prošlog tjedna savezni sudac odbio je zahtjev administracije predsjednika Trumpa za uspostavom zabrane putovanja. Prizivni sud Devetog okruga trebao bi se očitovati za nekoliko dana. 

Zanimljivo, među tvrtkama koje su se udružile nema Amazona, iako su u toj tvrtci isprva snažno iskazali protivljenje. Kasnije su zaposlenicima iz pogođenih zemalja savjetovali izbjegavanje putavanja izvan SAD-a do daljnjeg. 

Više: Next Web