PLJUSKA IZ PRAGA

Biciklističke karte dalmatinskih otoka rade Česi

24.06.2010 u 16:11

Bionic
Reading

Skupina čeških biciklista i turističko-kartografskih djelatnika obilazila je godinama hrvatske otoke i odlučila se za hvalevrijedan pothvat - objaviti biciklističko-turističke mape koje obuhvaćaju srednje i južnodalmatinske otoke

Četiri mape na kojima su ucrtane staze za Brač, Šoltu, Drvenik veli, Drvenik Mali, Hvar, Vis, Biševo, Korčulu, Lastovo, Mljet, Pelješac, Elafite i Dubrovnik mogu služiti ljubiteljima rekreacije i putovanja na biciklima.

Pokretač cijele ideje Zdenek Kukal na ovo se odlučio jer je shvatio da posljednje mape otoka potječu iz vremena Jugoslavije, a on kao organizator biciklističkih izleta na hrvatske otoke, čime se bavi posljednjih jedanaest godina, osjetio je potrebu da ih osvježi, jer se pokazalo da na terenu strašno nedostaju dobre karte koje nisu namijenjene samo češkom tržištu, nego da ih mogu koristiti i hrvatski turisti te turisti iz drugih zemalja.

Karte su dopunjene snimkama iz zraka i satelitskim snimkama, kao i takozvanim tracklogama, odnosno snimkama cesta s konkretnog bicikla opremljenog GPS uređajem.

Komplet od četiri karte prodaje se u Češkoj za 299 kruna odnosno 83 kune.

Kako na ovaj projekt, koji je svojevrsna pljuska našim turističkim neimarima, gledaju u Ministarstvu turizma i Hrvatskoj turističkoj zajednici, nije poznato, jer nakon što smo prije dvanaest dana poslali upit i u međuvremenu nekoliko puta podsjećali, odgovor nije stigao.

Ono što je poznato je to da su karte, koje postoje na tržištu, izlazile uglavnom zahvaljujući pojedinim lokalnim zajednicama i biciklističkim entuzijastima, ali tek rijetke od njih rađene su na način na koji su to napravili češki zaljubljenici u hrvatsku obalu.