ZAKAŠNJELA SJEDNICA

Bez Tolušića na saborskom odboru, SDP i dalje traži njegovu ostavku

18.08.2017 u 11:21

Bionic
Reading

Više od tjedan dana od 'trgovinskog rata' kojeg je Pravilnikom o kontroli voća i povrća izazvao ministar poljoprivrede Tomislav tolušić, saborski Odbor za gospodarstvo te Odbor za poljoprivredu raspravljaju u posljedicama koje je taj dokument imao ze regiju. Tolušić je u međuvremenu vratio cijenu pregleda na početnu cifru, no SDP i dalje ne odustaje od traženja ostavke

Sjednica odbora započela je u 11, no ministar Tomislav Tolušić na njoj se nije pojavio već je pristigla državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković.

'Cijena fitosanitarnog pregleda postala ključna politička tema, na koju su reagirale i susjedne zemlje. Imali smo i pismo EU da i mi moramo uvesti određene kontrole i štititi interese EU. Treba vidjeti kako druge zemlje pristupaju sličnim problemima. Po samim podacima vidimo da gro roba voća i povrća ne dolazi iz susjednih zemalja, najviše dolazi iz EU-a", rekao je na početku predsjednik Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić.

Presjek događanja u ime Ministarstva poljoprivrede dala je državna tajnica. 'Pravilniku je cilj bila zaštita hrvatskih proizvođača i potrošača. Takav mu je cilj i danas, u malo izmijenjenoj varijanti', kazala je.

Iako je  cijena naknade vraćena na početnu razinu, SDP-ov Domagoj Hajduković, javlja N1, ne misli da je prekasno za sjednicu saborskih odbora.

'Pravilnik je povučen, ali problemi nisu riješeni. Tražili smo, a tražit ćemo i dalje ostavku ministra Tolušića. No odgovornost nije samo njegova, premijer je rekao da ministar uživa njegovo povjerenje, to je odgovornost Vlade. Što smo napravili? Zaratili smo sa susjedima, zaštitili nismo nikoga, samo smo se obrukali', kazao je Hajduković.

Tvrdi da se radilo o ishitrenom potezu ministra poljoprivrede, da je Hrvatska dio Europske unije i da se tako mora ponašati.

'Moramo se naviknuti razmišljati u okvirima u EU i znati da Bruxelles nije netko tko samo kažnjava, nego Bruxelles i štiti', rekao je Hajduković.

Kaže da na Odboru za poljoprivredu nisu znali ništa o uvođenju spomenutog Pravilnika.