VJEKOSLAV BEVANDA

'Bez proračuna BiH srlja u katastrofu'

28.05.2012 u 12:44

Bionic
Reading

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je u ponedjeljak kako je uvjeren da će sve političke stranke u toj zemlji shvatiti ozbiljnost trenutka u kojemu se država nalazi te da neće dopustiti da ona ostane bez proračuna.

Uoči sjednica Doma naroda parlamenta BiH na kojoj bi trebala biti okončana procedura usvajanja ovogodišnjeg proračuna u parlamentu, Bevanda je u izjavi za "Dnevni avaz" upozorio kako bi neusvajanje proračuna bilo ravno katastrofi.

'Ja se u tu avanturu (neusvajanja proračuna) ne bih upuštao', kazao je Vjekoslav Bevanda dodajući kako bez proračuna država ne bi mogla funkcionirati. Komentirajući najave o mogućoj rekonstrukciji unutar vladajuće koalicije odnosno izlasku iz vlasti Stranke demokratske akcije (SDA), koja se protivi predviđenom proračunu smatrajući ga nedostatnim za funkcioniranje države, Bevanda je kazao kako je takva mogućnost za sada tek u fazi nagađanja.

"Vođe političkih stranaka najavile su ozbiljne razgovore o novonastaloj situaciji i mislim da ćemo u narednim danima imati odgovore na ova pitanja", kazao je Bevanda.Istaknuo je kako bi se se moguća rekonstrukcija vlasti morala provesti ne samo na državnoj nego i na razini Federacije BiH.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić odbacio je mogućnost da SDA dragovoljno napusti vladajuću koaliciju istaknuvši kako je odgovornost njegove stranke boriti se za interese države. Do sada se nagađalo kako bi SDA, čiji su zastupnici u Zastupničkom domu parlamenta BiH glasovali protiv proračuna, mogla pokušati spriječiti njegovo usvajanje u Domu naroda bojkotiranjem sjednica na kojima bi se o tome odlučivalo.

Takva mogućnost proizlazila je iz činjenice da SDA u Domu naroda ima tri od pet zastupnika u bošnjačkom klubu pa bi njihov nedolazak na sjednice značio da nema potrebnog nacionalnog kvoruma za odlučivanje.

Predsjedalj kluba bošnjačkih zastupnika u Domu naroda Halid Genjac, također član SDA, takvu je mogućnost u ponedjeljak odlučno otklonio. 'Nemamo se namjeru na taj način boriti protiv usvajanja zakonskih prijedloga', kazao je Genjac kako ga citira "Oslobođenje".

Potvrdio je ipak kako će SDA u Domu naroda ponovo glasovati protiv predloženog proračuna iako to neće spriječiti njegovo konačno usvajanje. Dom naroda bi se o proračunu u prvom čitanju trebao izjasniti u utorak, a u dugom u četvrtak, čime bi bio okončan postupak njegova usvajanja.