CVRTILA O AFERI PLAGIRANJE

'Bez diplome Brkić nikad ne bi šefovao u SOA-i i policiji'

Bionic
Reading

Bez diplome Milijan Brkić nikada ne bi mogao biti tako visoko u MUP-u i SOA-i, komentirao je za Slobodnu Dalmaciju bivši zamjenik ravnatelja policije Željko Cvrtila povodom skandala na Policijskoj akademiji na kojoj je otkriveno masovno plagiranje diplomskih radova. Brkić i njegov šef Karamarko, umjesto demantija, ponudili su cijeli niz teorija zavjere iza kojih navodno stoje ministar policije Ranko Ostojić, odnosno vladajuća garnitura uz pomoć, kako su rekli, režimskih novina

'Diploma, odnosno VSS, neki je minimum za takva mjesta', upozorava Cvrtila, dodajući kako valja biti oprezan s optužbama za plagijat na Policijskoj akademiji zbog prirode diplomskih radova koji se tamo rade. Prema njegovim riječima, navodi Slobodna, postoji opći i posebni dio diplomskog rada na Akademiji koji se znatno razlikuju.

'Opći dio bavi se tehnikom, metodikom i taktikom kriminalističkog istraživanja ili rada i to je uvijek manje-više pozivanje na iste autore, izvore i knjige. Nema tu puno mogućih opcija. Tako da je moguće da su radovi međusobno slični u tom dijelu. U posebnom dijelu diplomskog rada uvijek se uzme konkretno kriminalističko istraživanje nekog zločina, odnosno kaznenog djela. Ako se tu radi o tretiranju istoga kaznenog djela u dva rada, onda je plagijat sasvim moguć', ističe Cvrtila, izražavajući uvjerenje kako su puno gori oblici nelegalnog dolaska do diplome, kupovanje ispita i falsificiranje dokumentacije o sudjelovanju.

Kad su u pitanju moguće posljedice istrage koju je MUP poduzeo na Policijskoj akademiji protiv dvojice profesora Franje Magušića i Mate Pušeljića zbog propusta u sprečavanju plagiranja diplomskih radova, Cvrtila kaže kako je jedna od mogućih posljedica i oduzimanje diplome onima koji su do njih došli na nelegalan način.

'Moguće su i kaznene prijave protiv onih koji su omogućili plagiranje, kao i onih koji su se time okoristili', zaključuje Željko Cvrtila. Ravnateljstvo policije nije ni potvrdilo ni demantiralo da je među 26 diplomskih radova koji su predmet sumnji na plagijat i rad najbližeg Karamarkovog suradnika i saborskog zastupnika Milijana Brkića.