NEMUŠTO OBJAŠNJENJE

Beroševo ministarstvo poništilo javnu nabavu za obnovu WC-a: 'Fotografije bi mogle navesti na krivi zaključak'

19.08.2022 u 15:52

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva poništilo je javnu nabavu za obnovu devet sanitarnih čvorova u svojoj 'centrali' na zagrebačkom Ksaveru. U današnjoj odluci o poništenju piše sljedeće: 'S obzirom da bi fotografije oglednih primjera proizvoda potencijalno mogle navesti ponuditelje na krivi zaključak, odnosno potencijalnu cijenu, postupak javne nabave se poništava'

Također, navodi se da će naručitelj ponovno pokrenuti postupak javne nabave za predmetne sanitarne čvorova nakon isteka žalbenog roka, a najkasnije u roku od 120 dana objave odluke o poništenju, datirane 18. kolovoza.

Podsjetimo, početkom kolovoza na Elektroničkom oglasniku javne nabave objavljen je natječaj za izvođenje radova na sanitarnim čvorovima Ministarstva zdravstva, a pozornost je privukla skupocjena kupaonska oprema koju su projektanti specificirali u dokumentu projekta.

Tamo navedena WC četka u slobodnoj prodaji košta 710 kuna, a Ministarstvo treba po jednu za svaki WC odjeljak koji su raspoređeni u devet sanitarnih čvorova unutar zgrade na adresi Ksaver 200a. Isto vrijedi i za držače toalet papira koji također vrijede 710 kuna po komadu, sušila za ruke od preko 8.100 kuna po komadu i svu ostalu opremu, izvještava N1.. S obzirom na probleme u kojima se nalazi hrvatsko zdravstvo, poput dugova i nedostatka lijekova, takvi troškovi doimaju se nepotrebno visokima, a o svemu je prvi pisao Net.hr.

'Odabrani su kvalitetni i izdržljivi (trajni) materijali, a oblikovanjem se nastoji osvježiti prostor i osuvremeniti ga', piše u projektu.

Nakon što je objavljeno da Ministarstvo zdravstva na obnovu devet sanitarnih čvorova planira potrošiti više od 2,3 milijuna kuna, novinari su pozvani da se sami uvjere u stanje tih prostora.

Iz ministarstva su rekli da sanirani čvorovi nisu obnavljani od 1980. godine te su dodatno oštećeni u potresu. Tvrde da je veći dio izvan upotrebe, te da je curenja vode nanijelo dodatnu štetu u poslovnim prostorima ispod ministarstva i u zgradi ministarstva.

Projekt rekonstrukcije, priopćili su, izradila je vanjska tvrtka 2017. i priložen je kao dio dokumentacije o nabavi kako bi potencijalni ponuditelji dobili uvid u cjelokupan obuhvat investicije. Primjerci sanitarne opreme, poput WC školjki i umivaonika, kažu u ministarstvu samo su ogledni primjerci i ne traži se njihova ugradnja dok su detalji tražene opreme, vrsta, količina i kvaliteta navedeni u troškovniku.

'Procijenjeni iznos definiran je na temelju projektantske procjene izvođenja radova, dok će stvarna cijena biti definirana tržišnom utakmicom, iskazana ponudama ponuditelja', priopćilo je Ministarstvo zdravstva.