reakcija

Beroš o Čavajdi: U ovom trenutku sam više ministar nego čovjek i moram brinuti o zdravstvenom sustavu

12.05.2022 u 19:15

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u dnevniku RTL-a gdje je prokomentirao slučaj Mirele Čavajde

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je ekskluzivan intervju za RTL Danas gdje je prokomentirao ojeća li se odgovornim za slučaj Mirele Čavajde i planira li uopće išta mijenjati.

Klinički bolnički centar (KBC) Zagreb izvijestio je u četvrtak da su trudnicu Mirelu Čavajdu, kojoj je drugostupanjska komisija odobrila prekid trudnoće, danas informirali o načinu prekida trudnoće koji je moguće učiniti u Petrovoj bolnici, no ona je to odbila.

  • +15
Okupljanje na prosvjedu DOSTA! Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

"Prema mojim informacijama pacijentica nije odbijena. Hrvatski zdravstveni sustav kao i svakom drugom pacijentu u ovom trenutku nudi maksimalno što može. Odbijena je možda njena želja da izvrši prekid trudnoće na određeni način, no moram dodati da se taj način u RH ne radi. U ovom trenutku ga ne može izvršiti u Hrvatskoj, no u Hrvatskoj završetak trudnoće u ovakvim slučajevima kada je drugostupanjska komisija dala pravorijek može se dovršiti. Kada je riječ o Europi, sve zemlje ne vrše taj zahvat. On je uobičajen u Velikoj Britaniji i Francuskoj, diljem Europe nije", kazao je.

"Jučer sam uputio dopis Hrvatskom društvu za perinatalnu medicinu da dostave stručno mišljenje koje administracija ne može dati i preporuke kao i protokol o postupanju u slučajevima medicinski indiciranog prekida trudnoće iznad 22 tjedna u skladu s hrvatskim zakonima', dodao je Beroš za RTL.

Beroš je kazao i da nije razgovarao s Čavajdom.

"Pitao sam svoje stručne službe da li se čuti s njom, moja ideja je bila da se čujem. U ovom trenutku sam više ministar nego čovjek i moram brinuti o zdravstvenom sustavu", kazao je.

"Djelujem kao ministar. Ne znam postoje li elementi koje bi mi u komunikaciji mogli rasvijetliti", kazao je Beroš.

Kazao je i da nije imao vremena pročitati njeno pismo.

"Ja ne mogu čitati novine, bavim se ozbiljnim poslom. Bio sam na sjednici Vlade, pa u Saboru, čestitao sam sestrama i medicinskim tehničarima ovaj dan", kazao je.

  • +8
Mirela Čavajda Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX