slab odaziv

Beroš: Nije isključeno da omogućimo cijepljenje svakome tko dođe

07.04.2021 u 23:22

Bionic
Reading

Nakon jučerašnje generalne probe gdje se od 500 pozvanih, odazvalo 90 ljudi – danas od 1500, 783 cijepljenih

"Nismo baš zadovoljni odazivom U svakom slučaju bolje nego jučer", kazala je za RTL voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu NZJZ Dr. Andrija Štampar Tatjana Petričević Vidović.

U Rijeci isto masovno, isto Astrazeneca, ali puno bolji rezultat. U gradu 6 puta manjem od Zagreba, cijepljeno je u jednom danu duplo više nego u Zagrebu - 1400 ljudi.

U Zagrebu se od ovog tjedna svi šalju na Velesajam. Nema više cijepljenja prvom dozom po ambulantama. Ali pozivaju se i oni koji su se prijavili preko portala cjepi se i oni koji su bili na listama obiteljskih doktora.

"To izgleda tako da ponovno liječnik obiteljske medicine uzme svoju bilježnicu redom zove pacijente koji dosada još nisu cijepljeni pita ih žele li se cijepiti s AstraZenecom i ukoliko žele onda ih on naručuje na Velesajam", pojasnila je predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić.

Tako se stvorio paradoks. Napokon postoje toliko zazivani masovni punktovi, napokon je stigao malo masovniji broj doza, ali stigli su i masovni nedolasci na termin i problemi s pozivima.

"Razmišljate li o tome da jednostavno idući tjedan pustite sve da dođu, tko god se hoće cijepit može doći?", upitan je Beroš.

"Teoretski možda bi na taj način koji ste vi predložili nanijeli štetu nekim starijima koji su se ranije prijavili da se cijepe. Međutim naravno da ćemo u datim okolnostima učiniti sve da se iskoristi svaka doza", odgovorio je Beroš za RTL, a na pitanje znači li to da nije isključena opcija da se pusti sve koji hoće da dođu na cijepljenje, odgovorio je:

"Nije. Moramo biti fleksibilni i napraviti sve što je najbolje za zdravstveni sustav."