epidemiološki podaci

Beroš: Imamo trend smanjenja broja zaraženih, no brine me skok oboljelih u Delnicama

24.09.2020 u 11:33

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak uoči Vladine sjednice da epidemiološki podaci ipak ukazuju na trend smanjenja broja zaraženih koronavirusom, dok podatak o 266 osoba na bolničkom liječenju pokazuje da nema naznaka preopterećenosti zdravstvenog sustava.

"Danas imamo 232 zaražena, ako kompariramo s prošlim četvrtkom, kada ih je bilo 250, ipak je manje. Pretprošli četvrtak bilo je 291, dakle trend ipak pokazuje smanjenje. Danas je hospitalizirano 266 osoba, 23 je zaprimljeno, a 30 otpušteno pa i dalje nema naznaka preopterećenja zdravstvenog sustava", rekao je Beroš novinarima ispred Banskih dvora.

No, brine ga skok oboljelih u Delnicama, među korisnicima doma za starije. "To je ono što govorimo cijelo vrijeme, da pratimo epidemiološku situaciju i da na svako takvo mikrožarište nastojimo odgovoriti adekvatnim epidemiološkim mjerama", kazao je Beroš.

Potom je Beroš na sjednici Vlade kazao da je broj zaraženih koronavirusom u padu treći tjedan zaredom, dok je u posljednjih sedam dana stopa novozaraženih smanjena za 5,2 posto.

"U Hrvatskoj brojke novozaraženih na tjednoj razini padaju treći tjedan zaredom. Stopa novozaraženih u zadnjih sedam dana manja je za 5,2 posto u odnosu na prethodni tjedan. S tim u vezi, tendencija smanjenja postotka hospitaliziranih u odnosu na broj akutnih slučajeva iznosi 13 posto", rekao je Beroš.

  • +12
Nacionalni Stožer civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Od ukupno broja hospitaliziranih 9,71 posto je na respiratoru, što je više za 1,71 posto u odnosu na prošli tjedan. Postotak umrlih u odnosu na broj zaraženih od početak epidemije je 1,68 posto.

Dolaskom jeseni povećava se broj respiratornih infekcija pa je Beroš pozvao građane na pridržavanje epidemioloških mjera i pravovremeno cijepljenje protiv respiratornih infekcija kao najučinkovitije mjere prevencije.

U Hrvatskoj je trenutno 1200 aktivnih bolesnika s Covidom-19, na bolničkom liječenju je trenutno 266 pacijenata.

U proteklih tjedan dana zaprimljeno je 219 oboljelih, na respiratoru je stavljeno 23, dok su otpuštena 223 pacijenta. Prosječna dob zaraženih je 49,2 godina. 

U proteklom tjednu zabilježena su 73 nova slučaja koronavirusa među zaposlenima u zdravstvu, a 426 djelatnika su u samoizolaciji.

Beroš je izvijestio da su revidirane smjernice kojima je skraćeno vrijeme izolacije za asimptomatske osobe, kao i oboljelih s blagom ili umjerenom kliničkom slikom s minimalno 14 na minimalno 10 dana.

Također, zdravstvene ustanove ne smiju uvjetovati primitak bolesnika kojima je potrebna hospitalizacija ili provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka negativnim PCR testom koji nije stariji od 48 sati, osobito u hitnim situacijama ili kad odgoda može uzrokovati pogoršanje zdravstvenog stanja. Preporuke su proslijeđene liječnicima obiteljske medicine i pedijatrima.

Ravnateljima bolnica upućena je obavijest da radi smanjenja lista čekanja na pojedine usluge prilikom izdavanja odobrenja za dopunski rad liječnika vode računa o izvršenim obvezama u matičnoj ustanovi, rekao je Beroš.