portret

Beroš ga je postavio na čelo bolnice za Covid nakon skandala koji su iscurili u javnost; čovjek ima impresivnu biografiju, no jedan detalj dosad nismo znali: Ivica Lukšić je i član HDZ-a

16.11.2020 u 12:27

Bionic
Reading

Smirila se situacija u Kliničkoj bolnici Dubrava. Ova zelena grdosija u istočnom dijelu Zagreba sagrađena za potrebe nekadašnje Jugoslavenske narodne armije i civila posljednjih godina bojišnica je političkih ratova. Manifestiralo se to kad je ova bolnica postala alfa i omega za oboljele od Covida. U ožujku je u njoj formiran Respiracijski centar za koronapacijente, na čije čelo dolazi dr. Ivica Lukšić. Nedavno je postavljen i za v.d. ravnatelja bolnice. Naši sugovornici na stručnost dr. Lukšića, maksilofacijalnog kirurga, nemaju prigovora. No politika je i u ovom slučaju imala svoje prste. Naime dr. Lukšić član je HDZ-a. I to, kako nam je sam otkrio, od 2016.

Protekli period u KB-u Dubrava bio je buran. Prvo je dio bolnice na početku epidemije postao Respiracijski centar za oboljele od Covida, a dio postojećih odjela je razmješten ili iseljen, kada se rodila klica nezadovoljstva dijela zaposlenika. S jesenskim valom epidemije, koji je snažno udario na bolnički sustav, KB Dubrava postaje isključivo bolnica za Covid.

Ravnatelj joj je i dalje bio Srećko Marušić, dok je Respiracijski centar direktno pod ingerencijom ministra zdravstva Vilija Beroša vodio Ivica Lukšić.

No tu kreću problemi.

Javnost je zgrožena sadržajem pisama liječničkog osoblja i navodima pacijenata u kojima se govori o nedostatku hrane, lijekova, deka, respiratora, o štakorima koji lunjaju bolnicom… Na podest ispred ove zelene bolnice dva puta je izlazilo osoblje prosvjedujući zbog uvjeta rada, ali i pružajući otpor tome da se ona, s brojnim odjelima, pretvori isključivo u ustanovu za oboljele od Covida. Mnogi su u tome vidjeli kraj KB-a Dubrava.

Ispalo je na kraju da ima dovoljno i lijekova, i hrane, i deka, i svega ostalog, ali da nema dobre komunikacije između Respiracijskog centra i ravnatelja Marušića. Postojao je dualitet u upravljanju.

Navedeni ravnatelj ekspresno je smijenjen, a dotadašnji koordinator za liječenje oboljelih od Covida Ivica Lukšić imenovan je početkom ovog mjeseca vršiteljem dužnosti ravnatelja bolnice. Stanje se polako smirilo, dvostrukog upravljanja Marušića, koji je figurirao kao kadar bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića, i Lukšića, koji je Berošev čovjek, više nema.

Nema ni uznemirujućih pisama iz bolnice…

Može li maksilofacijalni kirurg voditi bolnicu za Covid?

Novi ravnatelj blagog stila i nastupa kao da je svojim smirenim glasom anestezirao sva nezadovoljstva. Lukšić je bio predstojnik Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta u Dubravi, a usko je specijaliziran za kirurgiju tumora glave i vrata. Uz to je izvanredni profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i pročelnik Katedre za maksilofacijalnu kirurgiju sa stomatologijom, a komentari njegovih pacijenata su izvrsni.

  • +8
Ivica Lukšić Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Impresivno, no pitali su se mnogi koliko je s tom specijalizacijom stručan za specifične probleme oboljelih od Covida. I sam je priznao da mu to nije bilo lako.

'Meni kao kirurgu nije bilo lako ulaziti u sve infektološke i organizacijske pore ove epidemije', kazao je još u travnju za Nacional. 'Snalazim se najbolje što mogu. Naučio sam u životu čuti i slušati druge ljude, posebno stručnjake, u ovom konkretnom slučaju kolege infektologe, epidemiologe, ali i ministra Vilija Beroša. U operacijskoj dvorani sluša se kirurga, ali dobar kirurg čuje i svoje asistente, instrumentarku, anesteziologa. Rijetko koji posao nije timski i zato je važno čuti druge', dodao je.

Tada je indirektno dao do znanja ono što je najesen postalo očito. Njegovo imenovanje ravnateljem bolnice bio je samo nastavak političkog rata koji već dugo traje u njoj.

'Svoje mišljenje imao sam i u vrijeme ministra Milana Kujundžića, kao što ga imam i sada, otkad je Ministarstvo zdravstva preuzeo profesor Vili Beroš. Ovako bih to korektno rekao: s ministrom Vilijem Berošem rado surađujem, a mislim da je odluka premijera Andreja Plenkovića da ga postavi za ministra zdravstva bila sjajan potez. Ministar Beroš odlično upravlja ovom izazovnom krizom s koronavirusom', hvalio je u travnju Lukšić Beroša.

I tako je Kujundžićev ravnatelj Marušić odletio, a doletio je Berošev Lukšić.

Lukšić: Član sam HDZ-a od 2016.

U impresivnoj Lukšićevoj biografiji ipak ne doznajemo jedan detalj. Njegovu stranačku pripadnost. A kako je kazao tportalu, član je HDZ-a od 2016.

'Običan sam član i nisam obnašao nikakvu stranačku dužnost, osim što sam povremeno sudjelovao u radu Odbora za zdravstvo', odgovorio nam je.

Supruga liječnica radi u 'Štamparu'

Nakon Lukšićeva imenovanja počelo se spekulirati o daljnjoj rodbinskoj vezi predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i Ivice Lukšića te su neki mediji tvrdili i da je on prijatelj premijerove majke, do umirovljenja zaposlene u KB-u Dubrava.

Iz Vlade su ranije za 24 sata pojasnili vezu između Lukšića i Plenkovića. 'Pokojna supruga Plenkovićeva strica i Lukšićeva majka su s Brača i one su rođakinje. Plenkovićev stric i njegova pokojna supruga, koja je bila u srodstvu s Lukšićevom majkom, imaju dvoje djece i oni su prvi premijerovi rođaci. Pojednostavljeno, prvim rođacima premijera Lukšić je drugi rođak po lozi njihove pokojne majke. Lukšić i Plenković susreli su se dosad nekoliko puta', kazali su iz Vlade. Dodali su da je odnos Lukšića i premijerove majke, koja je devet godina u mirovini, strogo profesionalan.

Lukšić je inače istaknuti rotarijanac, član Rotary kluba Zagreb Centar.

Supruga Ivana Lukšić također je liječnica, a radi kao voditeljica Odjela za infekcije dišnog sustava i infekcije kože i mekog tkiva Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Njegov zamjenik pak postaje Toni Kolak. Široj je javnost postao poznat 2017., kada je pao kao žrtva političkih igara u KB-u Dubrava. Bio je ravnatelj, a tadašnji ministar Kujundžić smijenio ga je zbog nekakvog ugovora o uštedi vode. Poteglo se tu i pitanje o tome tko je što radio 1991.

Kolak nam kaže kako dugo poznaje Lukšića te da dobro surađuju. Odbacuje kritike da je Lukšićeva specijalizacija otegotna okolnost za vođenje bolnice za Covid. 'Što se tiče pitanja organizacije, i u ratu se pokazalo da su kirurzi najbolji organizatori. Kirurzi brzo detektiraju problem i brzo ga riješe', komentira Kolak za tportal.

Kaže da vođenje bolnice nema veze s koronom. 'Korona samo mijenja način ophođenja i putove kretanja', napominje. 'Konsolidacija je velik proces, to je slično ratu. Dobro postavite pozicije, ali kada imate überneprijatelja, onda određene stvari popuštaju… Prvi smo na udaru, ulazimo svaki dan kao što su gladijatori ulazili u arenu. Nastojimo napraviti sustav što sličnijim našem prijašnjem sustavu; moja kirurgija bila je kirurgija, a sada je kirurgija za Covid', dodaje Kolak.

Nekadašnji Lukšićev kolega, koji nije želio da mu navodimo identitet, ne sumnja u njegove kompetencije. 'Ima kompetencije, on je šef klinike i dobro ju vodi te ne bi trebao imati problema s vođenjem bolnice.' Na pitanje o Lukšićevoj specijalizaciji, kaže da se uvijek govorilo da šef bolnice treba biti ekonomist i dobar menadžer, ali konačno se u Dubravi riješio dualitet. 'Sada je zapovjedni lanac jedinstven', napominje.

Mrsić: U javnim nastupima ima 'stil teflona'

Bivši SDP-ov ministar, danas predsjednik stranke Demokrati, liječnik Mirando Mrsić smatra pak da je riječ o političkom imenovanju jer na čelo Respiracijskog centra nije smio doći maksilofacijalni kirurg. 'Na to mjesto trebao je doći netko tko se bavi intenzivnom medicinom, pulmologijom, anestezijom. Čast kolegi, ali maksilofacijalni kirurg nije educiran niti je radio na tom polju da bi mogao sve to dobro organizirati. Vidjelo se sada, kada je krenuo pritisak na zdravstveni sustav, da to imenovanje nije bilo dobro. Onda se krivnja, da ona ne bi došla do ministra Beroša, svalila na bivšeg ravnatelja Marušića', kritičan je Mrsić.

Kaže da je Lukšić trebao snositi odgovornost jer je još u ožujku došao na čelo Respiracijskog centra za Covid, a da smo jesen dočekali potpuno nespremni. 'Umjesto da krivnju i odgovornost podnese i kolega Lukšić, on je promoviran u ravnatelja bolnice. To je tipičan način sprečavanja toga da se odgovornost proširi na ministra Beroša, najodgovornijeg za taj kaos koji se događa u Dubravi', napominje.

Smatra da Lukšić u javnim nastupima ima 'stil teflona'. 'To je stil teflona - sve se to odbija od mene, ja nemam veze s tim, a de facto je bio i jest najodgovorniji za organizaciju. Bilo je od ožujka dovoljno vremena da se sve provjeri. Lukšić je trebao pripremiti bolnicu za ovo što se sada događa… Smjena Marušića je kontrola štete', poručuje Mrsić.

Impresivna biografija

Lukšić je diplomirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1995. godine i od tada radi u Klinici za kirurgiju lica, čeljusti i usta KB-a Dubrava. Specijalist je maksilofacijalne kirurgije od 2003. godine, uži specijalist plastične kirurgije glave i vrata od 2013. godine te primarius. Doktorirao je 2008. godine. Završio je sveučilišni znanstveni poslijediplomski studij biomedicine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Usavršavao se u vodećim svjetskim centrima za kirurgiju tumora glave i vrata (New York, London), sudjelovao u više međunarodnih znanstveno-istraživačkih projekata te na brojnim stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu.

Voditelj je Odjela za onkološku kirurgiju glave i vrata Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta od 2011. i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za kirurgiju tumora lica, čeljusti i usta od 2012. godine. Predstojnik je Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta Medicinskog i Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kliničke bolnice Dubrava od 2016. godine. Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izabran je za asistenta 2006., višeg asistenta 2008., docenta 2011. i izvanrednog profesora 2017. godine.

Objavio je brojne publikacije, od kojih 32 indeksira Current Contents, dva SCI-EXP/SSCI i jedan Indeks Medicus, uz broj nezavisnih citata prema WoSCC-u - 197, SCOPUS-u - 295, h-indeksu - 10. Autor je više nastavnih tekstova, knjiga i monografija, mentor nekoliko diplomskih i doktorskih radova. Recenzent je nekoliko međunarodnih stručnih i znanstvenih časopisa.