potvrdili odluku MIP-a

Bernardiću ostaje imunitet, a Bauk poručio: Skandalozno je i nečuveno da zastupnika tuži državna tvrtka

11.11.2020 u 12:59

Bionic
Reading

Hrvatski sabor je u srijedu je odbio skinuti imunitet bivšem predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću, a što je, kao privatni tužitelj, tražila Hrvatska lutrija

Sabor je time potvrdio odluku svog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da se, dok Bernardiću traje zastupnički mandat, uskraćuje odobrenje da se protiv njega pokrene kazneni postupak po zahtjevu privatnog tužitelja Hrvatske lutrije (HL), a zbog kaznenog djela klevete.

Arsen Bauk (SDP) upozorio je pritom kako je potez uprave Hrvatske lutrije „skandalozan i nečuven“, jer Bernardića tuži tvrtka. Uprava HL, kazao je, odlučila je državnim novcem tužiti saborskog zastupnika zbog nečeg što je izgovorio u predizbornoj kampanji u sučeljavanju s predsjednikom Vlade, 3. srpnja. „Privatni tužitelj, Hrvatska lutrija, državna firma, kakvog li apsurda“, apostrofirao je Bauk.

„Ako se direktor, predsjednik uprave HL osjetio oklevetan, neka tuži svojim parama, ne našim“, poručio je zastupnik i zapitao se što je slijedeće - kad netko kaže nešto o Hrvatskim cestama ili Hrvatskim šumama, one će tužiti. Dokle, upitao se Bauk i predložio predsjedniku Sabora da se upozori čelnike državnih tvrtki da ne ulaze u političke obračune državnim novcem. „Ako si oklevetan, tuži, ako dobiješ, dobiješ, ako ne, ne“, kazao je zastupnik i ustvrdio kako su „ uveli u ponudu ruski rulet sa slobodom govora“.

  • +25
Sjednica Hrvatskog sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Gordan Jandroković odgovorio mu je kako predsjednik Sabora ne može utjecati na to. No, slažem se sa Vama, ako je netko oklevetan osobno, neka se osobno brani, rekao je predsjednik Sabora. U Saboru je u srijedu prisegnuo SDP-ov Domagoj Prica, zamjena za Rajka Ostojića. Prisegnuo je da će svoju dužnost obnašati savjesno i odgovorno,  držati se Ustav i zakona, poštivati pravni poredak Republike Hrvatske.