koronavirus

Bernard Kaić protiv prijedloga da se ograniči samoizolacija

11.09.2020 u 08:23

Bionic
Reading

Društvo epidemiologa predložilo je da se ograniči samoizolacija. No, dio kolega s tim se ne slaže s prijedlogom

Podigla se velika prašina oko prijedloga Društva epidemiologa da bi ubuduće u samoizolaciju trebali samo kontakti zaražene osobe koji rade u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi. Svi ostali mogli bi, primjerice, na posao uz pridržavanje epidemioloških mjera, a to znači nošenje maski, higijena i fizička distanca. S tim se prijedlogom ne slažu niti svi epidemiolozi iz rečenog Društva pa je ‘loptica’ prebačena na ministra zdravstva Vilija Beroša. No, ministar kaže da ne želi biti onaj koji će presjeći ovaj prije svega stručni spor , piše Jutarnji.hr.

S prijedlogom nije suglasan niti epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Bernard Kaić, koji kaže da se za takvu odluku ‘moraju steći uvjeti’, a njih trenutno nema.

'Mislim da je prijedlog preuranjen. Sve dok se mogu uspješno pratiti kontakti to treba i činiti tako da idu u samoizolaciju ako postoji opasnost za širenje bolesti. Naime, od praćenja kontakata odustaje se kad ono postane nemoguće zbog velikog broja zaraženih, a mi smo u tome još uvijek uspješni. To dokazuju podaci po kojima je među zaraženima 60 posto došlo iz samoizoliranih kontakata. Brojka je nešto pala u posljednje vrijeme i to za desetak posto, ali još uvijek je značajna. Da je primjerice taj postotak kod nas značajno niži, onda bi se moglo razmišljati i toj ideji', smatra Kaić.

Dodaje da svi naglašavaju važnost praćenja kontakata, no činjenica je da neke zemlje to baš i ne rade previše promptno, ali ima i onih koje su još 'strože' od nas.