TEŠKO PITANJE

Beogradu nejasno traži li EU priznanje Kosova

07.12.2014 u 21:39

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić i šef diplomacije Ivica Dačić reagirali su u nedjelju na tvrdnje srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da će Bruxelles članstvo Srbije u Europskoj uniji uvjetovati priznavanjem neovisnosti Kosova, kazavši da Srbija ostaje na svom europskom putu, te da EU nije službeno tražila priznavanje Kosova.

'Srbija je svoju politiku dugo vremena gradila tako da to bude najbolja i najodgovornija politika u interesu naroda', rekao je Vučić novinarima koji su tražili da prokomentira Nikolićevu izjavu danu u jučerašnjem intevjuu kako će Beogradu za članstvo u EU-u biti postavljen uvjet da prizna neovisnost Kosova. On je u nedjelju, obilazeći ljetos poplavljeni gradić Krupanj, naglasio da će Srbija ispunjavati i svoje europske obaveze i 'surađivati sa svojim drugim prijateljima, i na Istoku i na Zapadu'.

Vučić je ocijenio kako Srbija 'postaje važan faktor, ne samo u regiji, već i u cijeloj Europi' i 'to uspjeva zahvaljujući ozbiljnoj i odgovornoj politici', izvjestila je Radio-televizija Srbije (RTS). 'Srbija ima dobru budućnost i oni koji to ne mogu podnijeti i prihvatiti kao činjenicu - što im ja mogu', rekao je Vučić. Na Nikolićevu izjavu reagirao je i Dačić, istaknuvši kako Europska unija nije službeno tražila od Srbije da prizna Kosovo.

'Srbija nije promjenila svoje stajalište o nepriznavanju (neovisnosti) Kosova, niti je EU službeno to tražila', rekao je Dačić na redovitoj mjesečnoj konferenciji za tisak u ministarstvu vanjskih poslova. Dačić je ocijenio da EU to može zatražiti kad i u Uniji bude postojala suglasnost, podsjetivši da pet država članica EU-a nije priznalo Kosovo. Dačić je naveo i da u službenim dokumentima EU nije zapisano da Srbija ima obvezu priznati Kosovo, te dodao da o tome nije bilo ni riječi.

'To netko može reći u razgovorima koji nisu formalnog karaktera, ali u službenim razgovorima takvog zahtjeva nije bilo', rekao je šef srpske diplomacije. Dačić je naveo kako u bruxelleskim dokumentima stoji obveza Srbije da ostvari napredak u dijalogu s Prištinom, naglasivši kako je taj dijalog 'statusno neutralan'. Nikolić je poručio u subotu u intervjuu 'Večernjim novostima' da Beograd mora biti spreman na suočavanje sa zahtjevima Bruxellesa koji će prijem u EU uvjetovati priznanjem Kosova i pozvao da se o tome čim prije postigne nacionalni konsenzus, te najavio razgovor s premijerom Vučićem.

List je podsjetio da je Nikolić poslije nedavnih razgovora s povjerenikom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom 'prvi javno progovorio' da će Srbiji 'ipak, prije slatke bruxelleske mrkve biti servirana gorka kosovska tableta'. 'Hahnove riječi iz EU-a nitko nije demantirao. A to znači i da povjerenik nije govorio samo iz svoje glave, već je očito iznio službeno stajalište', rekao je Nikolić.