THACI I DAČIĆ U BRUXELLESU

Beograd i Priština napreduju u pregovorima

08.11.2012 u 16:22

Bionic
Reading

Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić ocijenio je da je na sastanku s njegovim kosovskim kolegom Hashimom Thacijem u Bruxellesu u srijedu navečer učinjeno nekoliko koraka naprijed i najavio idući susret za početak prosinca

Dačić je nakon radne večere, što ju je za dvojicu predsjednika vlada priredila visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton, srbijanskim medijima rekao da je sastanak zapravo bio 'nastavak razgovora iz Beograda', kada su Srbiju zajedno posjetile Ashton i američka državna tajnica Hillary Clinton.

Prema Dačićevim riječima, dogovoreno je da idućeg mjeseca počne primjena ranijeg dogovora o upravljanju graničnim prijelazima.

'Inzistirao sam da Eulex (europska pravosudna misija) ima izvršnu ulogu kad je riječ o administrativnim prijelazima na sjeveru Kosova', naglasio je predsjednik srbijanske vlade.

Podsjetio je i da Srbija javno financira Srbe na Kosovu, što za njega nije ništa sporno jer je financiranje 'transparentno, kroz državni proračun' i nema nikakvih tajnih fondova za financiranje Srba na Kosovu.

'Spremni smo razgovarati o svim pitanjima, ali ne i o ukidanju institucija Srbije na Kosovu', naglasio je Dačić ukazavši da se može razgovarati o problemu 'paralelizma institucija' kako bi se našlo rješenje koje je prihvatljivo za obje strane.

Dogovoreno je da kosovska policija osnuje posebnu postrojbu za zaštitu srpskog kulturnog naslijeđa koju bi najvećim dijelom činili kosovski Srbi. Također je postignut dogovor o projektu izgradnje autoceste između Niša i Prištine.

'Smatramo da je to od interesa za građane, ali Europska unija zasad ne pristaje financirati taj projekt, premda se nadamo da ćemo ih uvjeriti da to učine prije nego što počne provedba', rekao je Dačić.