Benediktovih pet godina za sumrak Katoličke crkve

Benediktovih pet godina za sumrak Katoličke crkve

  • Autor: N. B.
  • Zadnja izmjena 21.04.2010 15:28
  • Objavljeno 21.04.2010 u 13:16
Papa Benedikt XVI

Papa Benedikt XVI

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nedugo nakon što je postao novi papa, Benedikt XVI. odletio je u Njemačku održati obećanje i biti na crkvenom festivalu mladeži. Odmah po dolasku, snažan vjetar otpuhao mu je papinsku kapicu s glave. Istoga dana, na brodu koji ga je vozio po Rajni, zbog jakog vjetra križ koji je bio pričvršćen na prednji dio broda otkinuo se i slomio mu ruku

Tim riječima Associated Press započinje svog pregled pet godina pape Benedikta XVI. na čelu Rimokatoličke crkve, najmnogoljudnije vjerske organizacije na svijetu, pa dodaje kako se u retrospektivi ne radi se o obećavajućem početku mandata.

Naravno, pet Benediktovih godina na čelu Katoličke crkve ne može se svesti na dvije trivijalne nezgode. Naime, najupečatljiviji potezi i izjave novog pape većinu su ozbiljnih svjetskih medija naveli na zaključak da je dosadašnji njegov mandat za Crkvu bio, blago rečeno, nepovoljan.

Petogodišnjica Benediktove vladavine ponajviše je obilježena nezapamćenim pedofilskim skandalom koji već mjesecima snažno trese Crkvu, a za papu je najgore to što su na svjetlo dana dospjeli vrlo ozbiljni dokazi da je, dok je još bio kardinal Ratzinger, odnosno minhenski nadbiskup, osobno sudjelovao u nesankcioniranju svećenika pedofila te da je čak znao da je jedan od tih silovatelja djece vraćen pastoralnom radu, a da nije poduzeo ništa da to spriječi.

No Benedikt XVI. nije u središtu skandala odnedavno. Još je 2006, samo godinu dana nakon što je izabran za novog papu, razbjesnio muslimane širom svijeta kad je ustvrdio da učenja njihova proroka Muhameda šire poruku nasilja i zla.

Associated Press ističe da većina Benediktovih problema proizlazi iz njegove kronične nesposobnosti komuniciranja poruke koju želi poslati, što je slabost koja je možda ukorijenjena u njegovoj akademskoj karijeri, ali i ekstremno ograničenu iskustvu u vođenju ljudi. Čak i njegovi najžešći branitelji priznaju taj problem.

'Budimo posve jasni. Svi imaju komunikacijskih problema. Uvijek se može bolje', rekao je nekoliko dana prije pete obljetnice Giovanni Maria Vian, glavni urednik službenih vatikanskih novina L’Osservatore Romano. Ironično je, piše AP, da je Benedikt XVI. najveći dio pedofilskog skandala naslijedio od svog izuzetno popularnog prethodnika Ivana Pavla II, koji nije bio sklon odlučnom rješavanju problema pedofilije u redovima Crkve. Opet, teško je vjerovati da će, suočen s najnovijim optužbama, Benedikt XVI. ikad doseći popularnost svog prethodnika.

Benedikt je u više navrata pokazao da više simpatizira konzervativne i tradicionalnije katoličke ideje, pa je tako odobrio širu upotrebu stare latinske mise, u kojoj se poziva na preobraćenje Židova, što je odmah izazvalo opravdani bijes niza židovskih zajednica. Nadalje, Benedikt XVI. dodatno je uzrujao javnost rehabilitacijom četvorice ultrakonzervativnih biskupa, od koji je jedan poznat po svom nijekanju Holokausta. Nakon burnih prosvjeda židovskih zajednica, njemačke kancelarke Angele Merkel pa čak i brojnih katoličkih vjernika, papa je priznao da su stavovi dotičnog biskupa o holokaustu bili dostupni na internetu da se Vatikan trebao prethodno informirati o njima.

Ipak, pet godina pape Benedikta XVI. najbolje opisuje njegova nedavna izjava na Malti, kad je prvi put javno priznao da se vrh Katoličke crkve ima zbog čega kajati: 'Danas, izloženi udarcima svijeta koji nam govori o našim grijesima, sposobnost pokajanja smatramo milošću i shvaćamo koliko je to potrebno, kao i priznati ono što je u našim životima krivo.'

Nažalost, Benedikt u priznavanju grijeha Crkve nije ostao na tome nego se pri tome nespretno obrušio na one koji ga kritiziraju, ustvrdivši da su njegovi kritičari 'robovi konformizma'.

'Konformizam, u kojem je obvezno misliti i djelovati kao svi ostali, i suptilna ili nesuptilna agresija prema Crkvi, pokazuje kako taj konformizam može biti prava diktatura', rekao je Benedikt, priznavši indirektno da, unatoč silnim otkrićima i konkretnim dokazima o zataškavanju pedofilije u Crkvi, u cijeloj priči ipak prvenstveno vidi – medijsku urotu. A da ironija bude potpuna, na 'diktaturu konformizma' žali se jedini čovjek na svijetu koji sam za sebe tvrdi da je nepogrešiv.

Da stvar bude još gora po papu Benedikta, upravo iz njegove domovine Njemačke redovito pristižu vijesti o sve većem broju katolika koji napuštaju Crkvu razočarani načinom na koji je 'njihov' papa postupao u slučajevima svećeničke pedofilije. Dok Vatikan jasno ne poruči da je, nakon desetljeća i desetljeća skrivanja pedofila od pravde, zaista spreman raditi s civilnim vlastima na kažnjavanju tih zločinaca, teško da će se Benediktov mandat moći smatrati uspješnim. Dotad će se Vatikan morati suočavati sa sve glasnijom kampanjom za policijskim privođenjem pape zbog zločina protiv čovječnosti. Koliko god da takav događaj bio malo vjerojatan, radi se o dobrom pokazatelju 'duha vremena'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi