PAPA U JERUZALEMU

Benedikt XVI. obilazi sveta mjesta židovstva i islama

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.05.2009 09:30
  • Objavljeno 12.05.2009 u 09:24
Papa u Yad Vashemu

Papa u Yad Vashemu

Izvor: Reuters / Autor: -

Papa Benedikt XVI. će petog dana pohoda Svetoj Zemlji i drugog dana boravka u Izraelu provesti u obilasku svetih mjesta židovstva i islama i slavit će misu u dolini gdje će se, po kršćanskom vjerovanju, održati posljednji sud.

Poglavar Katoličke crkve će se susresti sa židovskim i muslimanskim vjerskim velikodostojnicima, kao i s predstavnicima različitih kršćanskih crkava.

Benedikt XVI. će biti prvi papa koji je posjetio džamiju Kupolu na stijeni, biser muslimanske arhitekture, s pozlaćenim krovom, na Platou džamija.

Plato, gdje je i džamija Al Aqsa, treće je sveto mjesto islama, uz Meku i Medinu. Židovi i kršćani ga zovu Brdo hrama i najsvetije je mjesto židovstva, na kojemu se nekad nalazio jeruzalemski hram koji su 70. godine razorili Rimljani.

Papa će u toj prigodi razgovarati s jeruzalemskim muftijom.

Plato je najveći ulog u izraelsko-palestinskom sukobu. Nakon osvajanja istočnog Jeruzalema i njegova pripojenja 1967., Izrael je nadzor nad Platoom prepustio muslimanskim vlastima, ali ih nije priznao zakonitim vlasnicima.

Papa će zatim posjetiti Zapadni zid, takozvani Zid plača, posljednji ostatak židovskog hrama, podno Platoa, glavno mjesto židovskog hodočašćenja.

Nakon toga će se u sjedištu rabinata u Jeruzalemu nakratko susresti s dvojicom glavnih izraelskih rabina koji ga nisu dočekali u zračnoj luci.

Slijedi susret s velikodostojnicima latinskog obreda, posjet latinskoj konkatedrali u Jeruzalemu i misa u dolini Josaphatu.

Benedikt XVI. je u ponedjeljak oštro osudio antisemitizam i povijesni revizionizam, po dolasku u Izrael, gdje je njegova odluka o povlačenju izopćenja biskupa Richarda Williamsona koji niječe holokaust, izazvala kritike na račun Svete Stolice.

Papa se na političkom planu zauzeo za mir između Izraelaca i Palestinaca koji bi trebali imati svaki svoju domovinu.

Papa je u ponedjeljak razgovarao s predsjednikom Peresom i posjetio je Memorijalni centar Yad Vashem u Jeruzalemu, posvećen uspomeni na šest milijuna židova pobijenih u nacističkim logorima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi