KRAJ PONTIFIKATA

Benedikt XVI. još jednom pokazao da nije 'medijski papa'

28.02.2013 u 20:27

Bionic
Reading

Posljednji sati Benedikta XVI. na mjestu rimskog pape su bili vrlo slab medijski spektakl, što svjedoči o dostojanstvu s kojim je Joseph Ratzinger napustio svoju moćnu funkciju, ali i o razlikama između njega i prethodnika Ivana Pavla II, koji je umirao pred televizijskim kamerama

Iako su posljednje sate Benedikta XVI. detaljno pratili svi svjetski mediji, od televizijskih stanica do internetskih portala, ispostavilo se kako kraj njegova pontifikata nije veliki medijski spektakl kakav bi se možda mogao očekivati. Nije tu bilo velikih gesti, neuobičajenih slika i neponovljivih trenutaka za pamćenje, što u osnovi odgovara karakteru Josepha Ratzingera, koliko ga se moglo iščitati iz njegovih javnih istupa.

Nekoliko minuta prije 17 sati Benedikt XVI. je napustio svoju rezidenciju u Vatikanu, oprostivši se sa svećenicima i časnim sestrama koje je svakodnevno susretao, te je autom prevezen do helikoptera koji ga je čekao u blizini vatikanskog željezničkog kolodvora. TV-kamere su pratile svaki papin spori korak, no ništa se spektakularno nije događalo.

Vjerničke mase okupljene na Trgu sv. Petra i rimskim ulicama su pjevale u Benediktovu čast, a mogli su se vidjeti i transparenti s natpisom 'Hvala!'. Papa je helikopterom prevezen u svoju ljetnu rezidenciju Castel Gandolfo, gdje će biti sve dok konklava ne izabere njegova nasljednika.

U Castel Gandolfu je bio oko 17.30 sati, a uskoro je prevezen do rezidencije, s čijega se balkona obratio oduševljenim vjernicima na gradskom trgu. Okupljenoj masi koju mediji procjenjuju na deset tisuća Benedikt XVI. je uputio svoje posljednje javne riječi kao papa, rekavši između ostaloga: 'Nisam više pontifeks Katoličke crkve, odnosno neću to više biti od 20 sati. Ja sam sada samo hodočasnik koji ide na svoje posljednje putovanje na Zemlji.' Obećao je nastaviti 'raditi za opće dobro, kao i dobro Crkve i čovječanstva', te se zahvalio na podršci, blagoslovio okupljene pred rezidencijom u Castel Gandolfu i – zauvijek nestao.

Za razliku od svojega prethodnika Ivana Pavla II, kojega nisu slučajno zvali i 'medijski papa', Benedikt XVI. se nikad nije osjećao previše ugodno pod svjetlima kamera, što se moglo vidjeti i u posljednjim satima njegova pontifikata. Dok je Ivan Pavao II. svoje staračke muke i odumiranje tijela predstavljao i u medijima, Benedikt se odlučio povući s mjesta pape nakon što je shvatio da fizički i psihički više nije sposoban za obavljanje tog posla.

Zato ne čudi što je simbol kraja njegovog papinstva bilo diskretno gašenje svjetla u vatikanskoj rezidenciji pape u 20 sati, dok je u isto vrijeme slavna švicarska garda napustila svoje pozicije ispred rezidencije u Castel Gandolfu. Benedikta XVI. se nije nigdje moglo vidjeti, a prema njegovim najavama se čini kako će tako biti do njegove smrti.