zeleno-lijevi blok

Benčić: Nedostatak konsenzusa rezultira niskom procijepljenošću

09.12.2021 u 20:12

Bionic
Reading

U saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) ustvrdila je da se nedostatak društvenog konsenzusa u RH manifestira najnižom procijepljenosti i među najvećim stopama smrtnosti u EU od koronavirusa.

Većina arbitrarno vlada bez ikakvih ograničenja, ocijenila je u četvrtak Benčić dodavši kako u zeleno-lijevom bloku žele da se ljudska prava mogu ograničavati samo u skladu s Ustavom odlukom donesenom dvotrećinskom većinom. Ustvrdila je i kako vladajući prejudiciraju kakvu će odluku donijeti Ustavni sud.

Dalija Orešković (Klub Centar-Glas) ocijenila je kako je HDZ upropastio zdravstveni sustav zbog kojeg je kvaliteta zdravstvene usluge već tri desetljeća sve lošija "zahvaljujući neambicioznim HDZ-ovim ministrima zdravstva koji se ne usude pokrenuti reformu sustava".

HDZ je pokazao da s institucijama može postupati kako ga je volja i da je sve sve ostalo farsa, a posljedica je velik broj novozaraženih i umrlih, ustvrdila je Orešković.

Također je, osvrnuvši se na današnju cjelodnevnu raspravu o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, ustvrdila kako saborska govornica služi za monologe te da svi odlaze iz Sabora s istim stajalištima kakve su imali i na početku rasprave bez obzira na brojne iznesene kvalitetne prijedloge.

Marić (SDP): Ključne zakone donositi dvotrećinskom većinom

Andrea Marić (Klub SDP-a) poručila je kako podržava cijepljenje i testiranje, da nije protiv covid potvrda te da želi da svi zajedno što prije izađemo iz pandemije. "U tom smislu tražimo da se ključni zakoni donose dvotrećinskom većinom, jer iz njih proizlaze smanjenja prava i sloboda građana. Nemamo figu u džepu, jasno smo rekli što želimo da se donosi dvotrećinskom većinom", poručila je.

Branko Bačić (klub HDZ-a) ocijenio je da su epidemiološke mjere donijete u skladu s Ustavom i zakonom dobre i izbalansirane su između očuvanja zdravlja stanovništva i nastojanja da zbog epidemiološke situacije ne uđemo u lockdown. Također je upitao da su kojim slučajem prije izbijanja pandemije koronavirusa bile pobrojane mjere o čemu bi se odlučivalo dvotrećinskom većinom.

Željko Lenart (klub HSS - Radnička fronta) upitao je zašto se forsira cijepljenje među mlađom populacijom koja najlakše prolazi kroz pandemiju, ocijenivši kako zdravstveni sustav ne reagira pravovremeno.