odbijeni gotovo svi amandmani

[FOTO] Sabor izglasao proračun: Podržalo ga 77 zastupnika, njih 49 bilo protiv

08.12.2021 u 10:16

Bionic
Reading

Glasanjem o proračunu za 2022. godinu saborski zastupnici nastavili su ovotjedni rad

Zastupnici su i prije glasanja tražili stanke. 'Suverenisti neće prihvatiti proračun jer su svi naši amandmani odbijeni. Vlada nije prepoznala rak-ranu društva, a to je demografija. Vlada nije prihvatila naš amandman da se na razini države uvede institut majke odgojiteljice, uvjereni smo da bi to dovelo do demografske obnove u nerazvijenim krajevima. A taj isti HDZ na području Zagreba napada gradonačelnika jer ukida ovu mjeru. Ni jednima ni drugima nije stalo do djece. Ovakvim potezima se promovira kultura smrti', kazao je Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

Za riječ se javila i Karolina Vidović Krišto te je htjela zatražiti da zastupnici odaju počast djeci ubijenoj u Domovinskom ratu, no odmah ju je prekinuo predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

'Izvolite sjesti. Ne, ne, ne. Ovo je zlouporaba', upozoravao je Jandroković te je udijelio Vidović Krišto opomene jer je odbijala sjesti i prestati govoriti. 'Dobivate četvrtu opomenu i ne možete sudjelovati u raspravi. Iziđite', kazao je.

'Kada je pitanje izražavanja sućuti ili počasti, dogovorili smo se da to dogovorimo unaprijed s predsjedajućim. Ovdje se radi se o zlouporabi koja nije primjerena jer se radi o osjetljivoj temi i Vidović Krišto dovela me u vrlo neugodnu situaciju', kazao je Jandroković.

Predsjednik Sabora smatra da ubijenima u Domovinskom ratu svakako treba odati počast, ali da to unaprijed trebaju dogovoriti. 'To je krajnje neprimjereno i provokacija', kazao je.

<< SDP-ovac Bauk tražio da se smanji novac za Pantovčak, HDZ ga odbio: Ispada da sam sada ja 'za dom', a vi za Zokija >>

Grbin: Ovakav proračun nitko pri zdravoj pameti ne može podržati

Stanke su zatražili i drugi klubovi. Među njima i Anka Mrak Taritaš u ime Kluba centra i GLAS-a. 'Kada smo u vremenu krize, onda se u proračunu trebao vidjeti iskorak. To se u ovom proračunu ne vidi. On je napravljen tehnički korektno, ali on govori da želite Hrvatsku ostaviti tamo gdje jest, u društvu Bugarske i Rumunjske. Lakoća kojom ste odbijali amandmane je zabrinjavajuća', kazala je Mrak Taritaš.

'Dobili smo tri loše i jednu dobru lekciju. Bar su neke stvari u proračunu poštene i odgovaraju stvarnosti. Za borbu protiv korupcije odlučili ste dati tek 16 tisuća kuna. Korupcija je pojela i ovaj proračun i rast BDP-a', kazala je u ime Mosta Marija Selak Raspudić.

Stanku je zatražio i SDP-ov Peđa Grbin. 'U RH očito cvjetaju ruže, očito je sve divno pa se u 2022. neće trebati boriti protiv korupcije. To proizlazi iz proračunskih stavki. U toj godini neće biti nikakvih zdravstvenih problema, a korona će čarobno nestati. Jer kako drukčije objasniti to da se dramatično smanjuju sredstava za zdravstvo dok stavka za avione iz dana u dan raste. Zbog toga ovakav proračun nitko pri zdravoj pameti ne može podržati', kazao je.

'Cijela Europa se priprema za krizu, a naša Vlada se ponaša kao da se ništa ne događa. Jer kako objasniti to da ne planirate potpore za gospodarstvo? Zdravstveni sustav je na rubu snaga. Sramotno je da za ste za borbu protiv korupcije osigurali mizernih 16 tisuća kuna', pobrojao je Davor Bernardić iz Kluba socijaldemokrata.

Grozdana Perić zatražila je stanku u ime HDZ-a 'kako bi dokazali da je proračun takav da se teži razvoju Hrvatske'. 'Unatoč pandemiji i dva potresa, napravili smo sve kako bismo u narednom razdoblju poboljšali stvari. Prihodi se povećavaju za 7,1 posto, a rashodi svega 0,5 posto', poručila je.

  • +17
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon zahtjeva za stankom zastupnici su krenuli u glasanje o amandmanima na proračun. Vladajući su odbili sve amandmane, a u proračun su uklopljeni samo oni koje je Vlada prihvatila. Podsjetimo, na proračun je podneseno 475 amandmana, no Vlada je prihvatila samo njih devet - pet amandmana oporbe i to amandmane klubova ZLB i IDS-a te zastupnika Željka Lenarta (HSS), Vesne Vučemilović (HS) i Boške Ban Vlahek (SDP) te četiri amandmana klubova i zastupnika saborske većine: HDZ-a, HNS/HSU-a, Mire Totgergelija (HDZ) i Veljka Kajtazija (zastupnik romske manjine).

Nakon glasanja o amandmanima, zastupnici su izglasali i proračun. Proračun za 2022. podržalo je 77 zastupnika, 49 je bilo protiv, a ostali se nisu ni uključili.

<< Od 475 amandmana na državni proračun za iduću godinu, Vlada prihvatila tek pet oporbenih. Mostu odbili svih 170, pa Grmoja poručio: Nervozni su zbog referenduma >>

Podsjetimo, prihodi proračuna iznose 164,5 milijardi kuna, a rashodi 173,8 milijardi kuna.

Glavni je smjer, naglasio je predstavljajući proračun premijer Andrej Plenković, preusmjeravanje s kriznog upravljanja prema konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta. Istaknuo je i da proračun za 2022., odnosno makroekonomske projekcije za iduće dvije godine, anticipiraju i ulazak Hrvatske u europodručje, što je, uz ulazak u šengensko područje, jedan od dva strateška cilja dublje integracije u Europsku uniju.

Premijer ističe da Vlada i u 2022. želi nastaviti odgovorno upravljati javnim financijama - javni dug iduće godine ide prema 80,7 posto, a manjak opće države past će na 2,6 posto BDP-a.

Proračun koji je predložila Vlada saborska je većina hvalila, ali ne i oporba te tvrdi da nije ni realan ni održiv te da ne jamči rast i razvoj.