pljušte reakcije

Beljak o Ustavnom sudu: 'Državni udar! Ti si iznad 4.000.000 ljudi? Sram te bilo!'

19.04.2024 u 15:56

Bionic
Reading

Članovi koalicije Rijeke pravde prozvali su u petak na društvenim mrežama Ustavni sud koji je odlučio da predsjednik RH Zoran Milanović ne može biti mandatar, ocijenivši da se radi o državnom udaru jedne u nizu otetih institucija, instrumentaliziranih za dnevnopolitičke potrebe HDZ-a

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade kao ni premijer.

SDP je na x-u objavio ilustraciju na kojoj predsjednik Ustavnog suda sjedi kao u Matrix filmu i na dlanovima mu je ispisano HDZ. "U Šeparovićevom Matrixu ovo su jedine opcije", stoji u kratkom komentaru kojim sugeriraju da radi po nalogu HDZ-a.

HSS-ov Krešo Beljak okaraktezirao je potez Ustavnog suda kao državni udar. "Državni udar! Ti ćeš poništiti volju saborskih zastupnika koje su izabrali svi građani? Ti si iznad 4.000.000 ljudi? Nisi! Sram te bilo!", napisao je na svom profilu.

Predsjednica Stranke s imenom i prezimenom Dalija Orešković ustvrdila je da je Ustavni sud jedna u nizu otetih institucija, instrumentaliziranih za dnevnopolitičke potrebe HDZ-a.

"Može li Ustavni sud ići kontra Ustava i izborne volje građana? Može, ali samo ako mu dopustimo. Ovaj čin je dokaz da je i Ustavni sud jedna u nizu otetih institucija. Ovo je taj rub provalije na koji čitavo vrijeme upozoravam", napisala je u objavi na društvenoj mreži.

Ustavni sud Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Marijana Puljak iz stranke Centar poručila je da je Ustavni sud jednako HDZ, poručivši da je potrebno hitno stvoriti anti-HDZ vladu i ujediniti se protiv kriminalaca. "USUD = HDZ! Ne dopuštaju običnom građaninu da bude mandatar. Po kojem to čl. Ustava? Ne znaju odgovor jer tog članka nema. Hitno anti-HDZ vladu, svi se ujediniti kontra ovih kriminalaca, provesti hitne reforme koje će osigurati poštene izbore nakon toga. Ili HDZ ili Hrvatska!", napisala je.

Predsjednica GLAS-a i članica SDP-ove koalicije Anka Mrak Taritaš u objavi je na društvenoj mreži upitala tko čuva Ustav od Šeparovića. "Šeparović upravo najavio ukidanje odluke 76 zastupnika o tome tko je mandatar za sastavljanje Vlade jer on to može kao čuvar Ustava. A tko čuva Ustav od Šeparovića? To je HDZ u 3. mandatu", stoji u objavi.