NAKON SASTANKA SA ŠEFOVIMA STRANAKA

Plenković: Nema popuštanja, ali analizirali smo arbitražnu presudu

14.09.2017 u 13:11

Bionic
Reading

Zbog odnosa sa Slovenijom premijer Andrej Plenković okupio je u Banskim dvorima čelnike parlamentarnih stranaka. Dogovoreno je da će se sastanci održavati i dalje, a sve stranke i dalje stoje iza odluke Sabora da Hrvatska izlazi iz arbitražnog postupka. Šef SDP-a Davor Bernardić Vladi je pak dao dva uvjeta

Prvi je sastanak zbog drugih obveza napustio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Stranke rada i solidarnosti.

'Reći ću vam svoj stav. Treba nastaviti bilateralne pregovore do konačnog dogovora, ali pod geslom.. Tuđe ne želimo, a svoje ne poklanjamo', rekao je Bandić novinarima.

O samom sadržaju sastanaka nije želio govoriti, rekavši jedino da se 'unutra razvila ozbiljna diskusija'.

Izlazeći iz Vlade predsjednik HSS-a Krešo Beljak kazao je da 'nema ustupaka'. Tu jedino mogu biti ustupci druge strane. Hrvatski Sabor je svoje rekao oko arbitraže. Razgovaralo se o konkretnim problemima, a to su svakako problemi ribara. Mislim da će i slovenska strana biti raspoložena za razgovor i da će se to brzo riješiti', zaključio je Beljak.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić dao je Vladi dva uvjeta za pristupanje konsenzusu. Prvi je taj da Plenković potpuno transparentno dostavi izvješće o problemima između Hrvatske i Slovenije i pritom spomenuo i dug Ljubljanske banke. Drugi uvjet je da dostavi izvješće o hrvatskim nacionalnim interesima.

'Tek nakon toga možemo opet zajedno sjesti za stol i vidjeti što zajedno možemo napraviti po pitanju nacionalnih interesa', kazao je Bernardić.

'Plenković je pohvalio Miru Cerara kao razumnog i mirnog čovjeka. Hrvatsko stajalište je jasno, arbitraža je nevažeća. Posao Vlade je da vodi dijalog cijelo vrijeme. Za to im ne treba sastanak s opozicijom. To je normalan posao Vlade, za bilo kakvu implementaciju potrebno je proći kroz parlament. Nadam se da ovaj sastanak neće biti samo alibi za daljnje nečinjenje. Busaju u prsa ovdje, a kada odu u inozemstvu manji su od makova zrna', smatra.

  • +10
Konzultacije kod premijera Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Plenković: Nastavit ćemo razgovore s oporbom

Nakon sastanka pred novinare je stigao i premijer Andrej Plenković. 'Iskristaliziralo se da sve stranke stoje pri odluci Sabora kada je Hrvatska donijela odluku da izlazi iz arbitražnog procesa zbog njegovog kompromitiranja. To potvrđuje i stav Vlade koja je to jasno arikulirala nakon što je donesna presuda. Drugo pitanje je da smo postigli razumijevanje kako je nužno nastaviti dijalog sa slovenskom stranom o granici na kopnu i moru i nizu drugih pitanja koja su ostala otvorena', kazao je Plenković.

Zaključeno je, dodao je, kako će ovakvu vrstu dijaloga voditi periodično. 'Smatramo da je u nacionalnom interesu i da je odgovornost Vlade da o pitanjima teritorijalnog integriteta budu upoznate i stranke u oporbi', rekao je.

'Slovenija je nama susjedna zemlja, s kojom doduše imamo otvorenih pitanja, ali prijateljska zemlja koja nam je važna u kontekstu političkih odnosa i članstva u međunarodnim organizacijama', rekao je Plenković.

Upitan koji je početni stav Hrvatske u razgovorima sa Slovenijom, Plenković je kazao: 'Hrvatska želi temeljem bilateralnih razgovora doći do rješenja s kojim bi potvrdili granicu na kopnu i na moru.'

'Tražit ćemo pragmatična rješenja da naši ribari imaju sva ona prava koja imaju u ovom trenutku', dodao je.

Novinare je zanimalo što hrvatski premijer misli o samoj odluci, to jest sadržaju arbitražne odluke: 'Što se tiče samog sadržaja arbitražne presude naravno da su je temeljno analizirale sve stručne službe vlade, ne želim javno iznositi mišljenja', kazao je premijer i dodao: 'Nama je važno da u razgovorima nađemo rješenja podudarna sa zahtjevima koje je Hrvatska imala kada je ušla u arbitražni proces'.

Konzultacije sa strankama je nešto što je dobro i odgovorno, a ne nikakvo popuštanje, komentirao je Plenković izjavu slovenskog šefa diplomacije Karla Erjavca. 'Nikakvo popuštanje ne dolazi u obzir', rekao je Plenković.

Rekao je kako on i slovenski premijer Miro Cerar imaju jako dobre odnose.

'Razumijem njegovu poziciju, ali siguran sam da i on razumije moju', kazao je Plenković.

Beljak uoči sastanka: Nema razgovora dok Slovenija ne makne žicu

Ulazeći u Banske dvore, šef HSS-a Krešo Beljak kazao je kako je ovaj sastanak alibi za lošu diplomaciju. 'HSS neće biti smokvin list za odluke. Dok Slovenija drži onu grozomornu žicu na granici, moje je mišljenje da s njima ne treba razgovarati', kazao je Beljak.

Hrvatska diplomacija, dodao je, ima problem. 'Ne znaju se postaviti prema Sloveniji, ne znaju se postaviti prema Mađarskoj', rekao je Beljak.

Upitan za komentar sjednice slovenskog Odbora za obranu, na kojoj bi se trebalo raspravljati o spremnosti slovenske vojske za eventualni sukob, Beljak je rekao: 'To je jedan dječarac (op.a. Žan Mahnič) koji se pokušava igrati politike. Ne doživljavaju ga ozbiljno ni Slovenci, pa ne trebamo ni mi.'

Drago mi je da je danas došlo na naše, kazao je pri ulasku šef SDP-a Davor Bernardić, podsjetivši da je prije devet mjeseci pozvao Plenkovića na razgovor o temama koje se tiču nacionalnih interesa. 'Drago mi je da su vladajući prepoznali da se neke stvari moraju rješavati konsenzusom. Konsenzus je nešto što je utemeljio SDP. Konsenzusom smo i izašli iz arbitražnog postupka', rekao je Bernardić.

Ako se pita Brunu Esih, čelnicu Nezavisnih za Hrvatsku, arbitražna presuda ne može biti temelj za dogovor sa Slovenijom. 'Moramo čuti koje su to pozicije Hrvatske za nastavak pregovora. Za sada ne mogu reći ništa drugo, jasno da to ne može biti temeljem arbitražnog sporazuma', rekla je Esih.

Na dijalog je pozvao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a upitan za komentar Beljakove izjave da je konsenzus alibi za lošu diplomaciju Vlade, kazao je: 'To je na razini Kreše Beljaka.'

Radi se ovdje o važnoj stvari, važan je dogovor sa Slovenijom, dodao je Jandroković.

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a pohvalio je inicijativu premijera, javlja HRT.

Za Božu Petrova, predsjednika Mosta, ako postoji želja za iskrenim dijalogom, jedno od rješenja bi bilo uspostavljanje kondominija, zajedničke uprave dok se ne nađe pravedno rješenje.

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke-Reformisti rekao je kako je arbitražna odluka povoljnija za Hrvatsku nego za Sloveniju. Prema njegovom mišljenju, odluka o medijatoru bi bila dobra. 'Ova situacija se zloupotrebljava od strane Slovenije. Zbog beznačajnih stvari imamo značajne štete', izjavio je Čačić.

Prema medijskim napisima, Hrvatska ne bi prihvatila službenu odluku arbitara zato što je istupila iz arbitražnog postupka koji smatra kontaminiranim zbog slovenskog pokušaja da ispod stola za sebe osigura povoljniju odluku, no rješenje koje je zacrtano u toj odluci, od čega je najviše pozornosti u javnosti dobila odluka da Sloveniji pripadne tri četvrtine Piranskog zaljeva, bilo bi prihvatljivo.

Od uvjeta koje bi Hrvatska mogla tražiti od Slovenije, kako navode neimenovani izvori, poseban je režim za hrvatske ribare.

Kompromisno rješenje ekskluzivno možete pogledati na ovoj karti.