GLUHI I SLIJEPI

Belgijskim blizancima odobrena eutanazija

15.01.2013 u 15:30

Bionic
Reading

Belgijskim jednojajčanim od rođenja gluhim blizancima odobren je zahtjev za eutanazijom nakon što su oslijepili i više nisu mogli komunicirati, objavila je bolnica u kojoj je prije mjesec dana završen njihov život

Liječnici su 45-godišnjim blizancima dali smrtonosne injekcije nakon što su zajedno popili kavu i oprostili se, kazao je glasnogovornik bruxelleske bolnice. Ne radi se samo o tome da su bili gluhi i slijepi i da im je zbog toga odobren zahtjev za eutanazijom. Radi se o tome da nisu mogli podnijeti da se ne vide ili ne čuju, kazao je predstavnik bolnice.

Belgija je jedna od rijetkih zemalja u kojima je eutanazija zakonita, a ovaj slučaj testira granice toga prava. Ozakonjena je 2002. U 2011. odobreno je 1.133 zahtjeva a 86 posto podnositelja zahtjeva bilo je starije od 60 godina i 72 posto bolovalo je od karcinoma.

Pacijent mora biti odrastao i sposoban donositi sudove a želja za eutanazijom mora biti dobrovoljna, snažna i opetovana. Pacijent također mora dugotrajno patiti nepodnošljivu mentalnu i psihičku bol kojoj nema lijeka.