UZ POVIK 'UBOJICE'

Belgija dopustila eutanaziju i za djecu

14.02.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Belgija je postala prva država koja dopušta eutanaziju za djecu s neizlječivim bolestima bez obzira na dob, nakon što je parlament te zemlje velikom većinom odobrio novi zakon o 'pravu na smrt'

Zakon o eutanaziji djece podupire veliki dio javnosti u toj zemlji, u kojoj je eutanazija za odrasle ozakonjena 2002. godine.

U predstavničkom domu parlamenta, 86 zastupnika glasovalo je za prijedlog zakona, 44 protiv, a 12 ih je bilo suzdržano. Zakon je uz vladajuće socijaliste i liberale poduprla većina oporbenih stranaka.

Nakon glasovanja, jedan je muškarac s galerije za posjetitelje uzviknuo: 'ubojice'.

Kršćanski demokrati, koji su dio vladajuće koalicije koju predvodi predsjednik vlade Elio Di Rupo, glasovali su protiv zakona. Uoči glasovanja, čelnici kršćanskih, muslimanskih i židovskih zajednica u Belgiji zajedničkom su izjavom osudili zakon, a katolički su biskupi pozvali na molitvu i post protiv njega.

'Nije riječ o smrtnim injekcijama djeci. Riječ je o djeci s neizlječivim bolestima, čija se smrt bliži i koja trpe veliku bol', izjavila je Carina Van Cauter, zastupnica Flamanskih liberalnih demokrata, podupirajući zakonski prijedlog.

'U zakonu postoje mehanizmi koji priječe zloporabu', kazala je o zakonu, kojega još treba potpisati belgijski kralj.