otkazi u kbc-u rijeka

Belac Lovasić tvrdi da je se 'želi ukloniti s puta uz laži, konstrukcije i osobne interese'. Stigla reakcija ravnateljstva riječke bolnice

  • Autor: L. Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 22.08.2022 16:49
  • Objavljeno 22.08.2022 u 16:31
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Bivša predstojnica Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Rijeka Ingrid Belac Lovasić, koja je zajedno s dvjema medicinskim sestrama dobila izvanredni otkaz, u ponedjeljak je ustvrdila da je sve što im se stavlja na teret konstrukcija i laž, motivirana osobnim interesima

Belac Lovasić, bivša glavna sestra Klinike Vlasta Predovan i medicinska sestra Dinka Milinković dobile su otkaz zbog višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa, tj. neadekvatno skladištenih i skrivenih lijekova citostatika u podrumskim prostorijama.

Željelo se kroz nepostojeću aferu destabilizirati zdravstveni sustav

Belac Lovasić tvrdi da iza te 'ružne podvale' stoje tri osobe: predsjednik Upravnog vijeća Željko Plazonić, ravnatelj bolnice Alen Ružić i pomoćnica ravnatelja za kvalitetu Renata Dobrila-Dintinjana, za koju kaže da prema njoj osobno i sestri Predovan već dulje iskazuje mržnju i netrpeljivost.

Govoreći o njihovim mogućim motivima, rekla je kako 'može zamisliti da je Plazonić, kojeg je Vlada prošlog četvrtka smijenila s dužnosti državnog tajnika, želio izazvati još jednu nepostojeću aferu, kojom će destabilizirati zdravstveni sustav i stvarati probleme ministru Berošu, s kojim ratuje'.

'Ružićev cilj mi nije sasvim jasan, ali pretpostavljam da se morao dodvoravati Plazoniću, kako bi se održao na mjestu ravnatelja, a cilj profesorice Dobrila-Dintinjana bio je kreiranje 'megaklinike' i preuzimanje kontrole nad svim skupim lijekovima, uz osobni motiv osvete i moje difamacije, kako bi me uklonila s puta', rekla je Belac Lovasić. Ustvrdila je kako je teza da je pronalaskom viška lijekova počinjena šteta za bolnicu posve promašena jer ti lijekovi nisu predviđeni za ponovno korištenje i propisivanje drugim bolesnicima.

Lijek se nabavlja i veže uz konkretnog onkološkog bolesnika

Kutija s tabletama onkološke terapije nije skrivena u podrumu, već je odložena u jedinom skladištu na klinici, rekla je Belac Lovasić dodavši da se lijek nabavlja i veže uz konkretnog onkološkog bolesnika i samo ga on može primati, dok se posebno skupi lijekovi propisuju bolesnicima s medicinskom indikacijom.

Neki od bolesnika ne dožive primjenu svih propisanih tableta, a višak se može pojaviti i kod pogoršanja stanja pacijenta i liječničke odluke da prekine s terapijom. Ostatak skupih tableta iz prekinute terapije i lijekovi kojima je istekao vijek trajanja mogu se isključivo zbrinuti i uništiti. Istaknula je da ne postoji protokol po kojem se rukuje s tako nastalim viškom skupih tableta pa se to na klinikama rješava po nahođenju i mogućnostima.

  • +6
  • +3

Otkazi u KBC Rijeka

Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Belac Lovasić kaže da su na njeno mjesto 'postavili kolegicu koja u svojoj karijeri nikad nije propisala niti jednu onkološku terapiju ni liječila onkološke bolesnike, što je opasan presedan u hrvatskoj onkološkoj praksi'. No, vjeruje u institucije, koje će, kaže, sigurno podržati optimalnu skrb onkoloških bolesnika.

Medicinska sestra Dinka Milinković osvrnula se na neslužbenu vijest da je na onkologiji pronađen skupocjeni nakit, ustvrdivši da je to teška laž jer je riječ o skromnoj posvećenoj narukvici, poklonu medicinske sestre s klinike koja je i onkološka bolesnica. Vlasta Predovan ustvrdila je da su napadi i mržnja prema Belac Lovasić osobne prirode i nemaju veze s kvalitetom obavljanja posla.

Skupocjena pića su ustvari domaće rakije

Umjetničke slike, koje su pronađene na klinici, vlasništvo su bolnice, tamo su 30 godina, a bile su sklonjene jer je organizirano ličenje zidova. Slično je, kaže, i sa skupocjenim pićima, koja su ustvari domaće rakije i druge boce koje su se skupljale godinama, a donose ih pacijenti. Te poklone djelatnici nisu nosili kućama, nego ih se opet poklanjalo, majstorima i drugima. Tri djelatnice riječke onkologije poduprlo je svojim dolaskom više desetaka pacijenata, kao i predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić.

Ravnateljstvo KBC-a Rijeka: Nije bilo zakonske alternative otkazima

Ravnateljstvo riječkog KBC-a priopćilo je u ponedjeljak da nije bilo zakonske alternative otkazivanju ugovora o radu trima djelatnicama te bolnice, a suglasnost na otkaze i podršku Upravi dali su Nezavisni sindikat medicinskih sestara i Hrvatski liječnički sindikat. Iz Ravnateljstva su reagirali na konferenciju za novinare otpuštenih djelatnica Klinike za radioterapiju i onkologiju, koje su ustvrdile da je sve što im se stavlja na teret 'konstrukcija i laž, motivirana osobnim interesima'.

U priopćenju tvrde da su u tom slučaju nepobitni brojni materijalni dokazi koji su komisijski uredno dokumentirani, popisani i fotografirani, kao i medicinska i financijska dokumentacija, te su sastavni dio prijave podnesene nadležnim institucijama. Ističu kako je predmet proslijeđen na daljnje postupanje pravosudnim tijelima, koja su sada jedina nadležna za davanje relevantnih podataka.

'Prema karakteru utvrđenog, nije bilo zakonske alternative otkazivanju ugovora o radu trima djelatnicama. U skladu s utvrđenim, suglasnost na otkaze ugovora o radu i punu podršku Upravi KBC Rijeka na odlučnim potezima uvođenja reda dali su Nezavisni sindikat medicinskih sestara, tehničara i djelatnika u zdravstvu Hrvatske te Hrvatski liječnički sindikat'. Iz Ravnateljstva riječke bolnice dodaju da na napise o tim temama ne namjeravaju dalje reagirati, osim u krajnjoj nuždi, nego će napore ulagati u reorganizaciju i unapređenje rada.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!