JADRANKA KOSOR:

'Begovića smo predložili jer je dobro nadzirao'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 23.09.2009 14:05
  • Objavljeno 23.09.2009 u 13:29
Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas da je Vlada Lea Begovića, predsjednika Nadzornog odbora HEP-a, za predsjednika uprave tog poduzeća predložila jer je dobro obavio svoju nadzornu ulogu.'Zato što je dobro nadzirao, zato smo ga i predložili za predsjednika uprave', kazala je premijerka Kosor u saborskom aktualnom prijepodnevu, odgovarajući na upit zašto je Vlada jučer za nasljednika smijenjenog Ivana Mravka predložila Begovića

Nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara zanimalo je, naime, mogu li i ostali čelnici nadzornih odbora poduzeća u državnom vlasništvu računati da će, ostave li čelne ljude tvrtke da rade što hoće, računati na mjesto direktora ili predsjednika uprave. Pobrojao je pritom brojne afere u državnim poduzećima u čijim su nadzornim odborima sjedili članovi Vlade i vladajuće stranke, poput one u HFP-u, Podravci, HEP-u, HŽ-u, upitavši Kosor i je li dobila na uvid ugovor o prodaji Ine, koja navodno državi duguje dvije milijarde kuna.

'Znate li vi kao predsjednica Vlade što rade nadzorni odbori, rade li oni vama iza leđa, osvrnete li se ili oni rade tako da ništa ne znaju kako bi bili imenovani za direktore kao Leo Begović?' upitao je Lesar premijerku.

'Da, trudim se od sve snage saznati što više', odgovorila mu je Kosor, napominjući da su nadzorni odbori po nalogu Vlade uspjeli za gotovo 1,4 milijarde kuna racionalizirati poslovanje nekih javnih poduzeća, sveli su likvidnost na 61 dan, dok je upravama preporučeno da sa sindikatima dogovore smanjenje mase plaća za 10 posto.

Što se tiče Ine, istaknula je da je Vlada spremna javno objaviti ugovor o prodaji Ine mađarskom MOL-u, naglasivši i da je u izradi akcijski plan po kojemu bi Ina svoje obveze prema državi isplatila do kraja 2009.

Davor Pongracic / CROPIX

Davor Pongracic / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

Dragutin Lesar (desno)
Arsena Bauka (SDP) zanimalo je zbog čega je stvarno Vlada smijenila upravu HEP-a, zbog brojnih nezakonitosti ili pritiska javnosti, a premijerku je upitao i je li joj bilo poznato kako je na nepostojeće mjesto u HEP-u zaposlen Rade Buljubašić, zbog čega je Mravak kazneno prijavljen.

'Pa nije valjda došao do portira i rekao ja bi se zaposlio', kazao je Bauk, uvjeren da je Buljubašić 'kao vojnik partije' zaposlen po nalogu bivšeg premijera i čelnika HDZ-a Ive Sanadera, budući da mu je Buljubašić, kaže, pomogao da dođe na čelo stranke.

Kosor mu je odgovorila da se Vlada na smjenu HEP-ove uprave odlučila na temelju svih podataka kojima je raspolagala, uključujući i kaznenu prijavu protiv Mravaka, istaknuvši i da je Vladi osnovna namjera da HEP kao državno poduzeće posluje što bolje. Ne zna, kazala je, kako je Buljubašić dobio posao u HEP-u, a nije joj, dodala je, poznato ni kako je Bauk došao do spomenute konstrukcije o njegovu zaposlenju.

'U Velikoj Gorici je, kako čujem, jedna osoba zaposlena zato što je član SDP-a, u Dubrovniku se zapošljavaju članovi SDP-a, no kao premijerka ne želim se u to upuštati', poručula je Bauku, zamolivši ga da prihvati Vladinu odluku i njezine razloge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi