SPEKTAKULARNA PORUKA MIRA

Bečka filharmonija odala počast Sarajevu

28.06.2014 u 22:47

Bionic
Reading

Bečka filharmonija spektakularnim je koncertom u subotu u Sarajevu pridonijela obilježavanju stogodišnjice atentata na austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i supruge Sofije, a taj je čin Gavrila Principa bio povodom za izbijanje najvećeg rata u dotadašnjoj povijesti čovječanstva

Sotinu godina kasnije, glazbom iz sarajevske vijećnice, znamenite građevine podignute u vrijeme vladavine Austro-ugarske nad BiH, poslana je poruka mira, suradnje i želje za jačim jedinstvom europskih naroda i država.

Na koncertu Bečke filharmonije bilo je nekoliko šefova država, među kojima i hrvatski predsjednik Ivo Josipović

Bečki su filharmoničari pod ravnanjem maestra Franza Welsera-Moesta priredili izniman glazbeni događaj koji je počeo himnom BiH, nastavio se djelima Haydna, Schuberta, Berga, Brahmsa, Ravela i Straussa da bi velika završnica bila izvedba Beethovenove 'Ode radosti', himne Europske unije.

Predsjednik Bečke filharmonije Clemens Hellsberg rekao je da je koncert zamišljen kao glazbeno putovanje kroz vrijeme, visine i dubine ljudske duše.

'Današnjim koncertom Bečka filharmonija želi odati počast Sarajevu i njegovoj povijesti, mjestu susreta kultura i religija', kazao je Hellsberg dodajući da istodobno izraz dubokog poštovanja prema ideji ujedinjene Europe.

Austrijski predsjednik i pokrovitelj dolaska bečkih filharmoničara u Sarajevo Heinz Fischer izjavio je da je jezik glazbe svima razumljiv i ne poznaje granice, pa je sarajevski koncert time poslao poruku mira.

'Nije točno da iz povijesti nismo ništa naučili. Naprotiv, naučili smo puno i stoga gradimo jedinstvenu Europu', istaknuo je austrijski predsjednik.

Teška povijest Balkana, smatra Fischer, razlog je više da taj prostor brže napreduje prema trajnom miru u čemu EU igra važnu ulogu, ali doprinos treba dati svaki narod pojedinačno.

Apelirao je na građane BiH da se usredotoče na suživot i zajedničke ciljeve kako bi njihova zemlja što prije postala dijelom ujedinjene Europe.

'Radostan sam jer Sarajevo danas šalje najljepše slike u svijet', rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

Podsjećajući na tešku prošlost Sarajeva, posebice u ratnim danima istaknuo je da se danas ne treba baviti krivnjom za ono što se događalo prije 100 godiina.

'U ratovima su svi gubili, osobito na Balkanu', rekao je Izetbegović dodajući da je 'nakon stoljeća ratova potrebno je graditi stoljeće mira'. 'BiH treba ujedinjenu Europu, Europu mira i suradnje. Ona zaslužuje svoje mjesto u toj Europi', poručio je Izetbegović.

Na koncertu Bečke filharmonije, središnjem događaju obilježavanja Sarajevskog atentata, bili su i predsjednici Crne Gore Filip Vujanović te Makedonije Gjorgi Ivanov