PROPAST 'SUNČANOG HVARA'

Bebić optužio ORCO za utaju poreza

10.02.2009 u 22:27

Bionic
Reading

Hvarski gradonačelnik Pierino Bebić danas se otvorenim pismom usprotivio namjerama čelnika ORCO-grupe, većinskog vlasnika turističko-hotelske tvrtke "Sunčanog Hvara", da proda dio nekretnina upozorivši da to može uzrokovati bankrot te tvrtke"

HVAR - Bebić je danas uputio pismo predsjedniku Uprave ORCO-a za istočnu Europu Draganu Lazukiću i predsjedniku Uprave ORCO-grupe, sa sjedištem u Luxemburgu, Jacquesu Bourgeoisu, u kojem ih je optužio da su krivi što je ta nekad najuspješnija otočna tvrtka, kako je naveo, "dovedena do ruba bankrota".

Po Bebićevim tvrdnjama uloženi se novac "zajmovima i različitim poslovima odmah izvlačio iz blagajne 'Sunčanog Hvara'".

Odabrani menadžeri imali su dvojne i tajne ugovore na koje su im doznačivane goleme zarade i državi se utajivao porez, navodi Bebić u otvorenom pismu.

Po tvrdnjama hvarskog gradonačelnika "za tobožnju uspješnost poslovanja u godini kad je tvrtka u gubitku od 113 milijuna kuna, Lazukić je nagradio sam sebe s 20.000 dionica 'Sunčanog Hvara'".

Bebić u pismu podsjeća na izjavu predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedrana Duvnjaka da hrvatska vlada neće dopustiti rasprodaju imovine "Sunčanog Hvara".

Po Bebićevu tumačenju u toj je tvrtki riječ o poslovnoj i moralnoj propasti i neizvjesnoj budućnosti za 300 zaposlenika, za što su, po njegovu mišljenju, isključivi krivci Lazukić i Bourgeois.

Lazukić je nedavno u intervju "Slobodnoj Dalmaciji" izjavio da je "ORCO uputio svoj prijedlog rješenja sadašnjega neodrživa stanja zbog neriješenih imovinsko-pravnih pitanja koja onemogućuju nova ulaganja i upravljanje."

"Na stolu je prijedlog po kojem bi sve zainteresirane strane dobile odštete. Sadašnje je stanje nemoguće. ORCO svaki mjesec za redovito poslovanje 'Sunčanog Hvara' izdvaja više od milijun eura. U krizi koja je zahvatila sve upitan je oporavak tvrtke, njezino preživljavanje i stvaranje temelja za nova ulaganja", izjavio je u intervjuu Lazukić.

Za 13. ožujka ove godine planirana je glavna skupština dioničarskog društva "Sunčanog Hvara" na kojoj bi, kako se najavljuje, trebalo odlučiti o raspolaganju nekretninama u vlasništvu Društva.