KAŽU DA JE 'nepravedan'

Bavarska diže tužbu zbog financiranja ostalih saveznih pokrajina

04.07.2023 u 16:23

Bionic
Reading

Bavarska vlada je u utorak najavila da će pred Ustavnim sudom podići tužbu protiv sustava federalnog financiranja koji je po mišljenju vlasti u Muenchenu nepravedan

'Bavarski novac je jednostavno bolje uložen ako ostane u Bavarskoj, a ne ode u Berlin, Bremen ili Hamburg', rekao je premijer Bavarske Markus Soeder (Kršćansko-socijalna unija CSU) nakon sastanka bavarske vlade. On je rekao kako će Bavarska i dalje ostati solidarna i sudjelovati u raspodjeli sredstava među federalnim jedinicama, ali smatra da je potrebna promjena u ključu preraspodjele sredstava.

'Mi smo i ostajemo solidarni, ali nismo naivni', rekao je Soeder. On je rekao kako je Bavarska posljednjih desetljeća u sustav zajedničkog financiranja saveznih država uplatila preko 100 milijardi eura ali da je istodobno od istih sredstava natrag dobila samo pet. 'Druge savezne pokrajine si dozvoljavaju troškove i projekte koje si Bavarska ne može priuštiti', rekao je Soeder.

On i ministar financija Albert Fueracker (CSU) su posebice kritizirali gradove-savezne pokrajine Berlin, Bremen i Hamburg koje posebno profitiraju od preraspodjele među saveznim pokrajinama.

Od 16 saveznih pokrajina, pet u zajednički savezni proračun uplaćuju više nego što iz njega dobivaju. To su, pored Bavarske, Baden-Wuerttemberg, Hessen, Porajnje-Falačka i Hamburg. Bavarska je s gotovo 10 milijardi eura uplate u zajedničku blagajnu s velikim odmakom najviše prošle godine uplatila u zajednički fond.

Tzv. izjednačavanje financija među saveznim pokrajinama je ustavni mehanizam kojim se pokušava izjednačiti životna kvaliteta u svim dijelovima Njemačke. Savezne zemlje koje profitiraju iz ovog mehanizma su izrazile žaljenje zbog najave Bavarske da će protiv ovog sustava izići pred Ustavni sud.

Oporbene stranke u Bavarskoj kritiziraju vladajuću CSU i stranku Slobodni birači da najavom tužbe pokreću predizbornu kampanju za izbore za bavarski parlament sljedeće godine.

Kritičari Bavarsku podsjećaju na to da je u šezdesetim godinama prošlog stoljeća upravo ova savezna pokrajina bila najveći korisnik izjednačavanja financija te da je taj mehanizam iskoristila za transformaciju iz pretežito agrarne pokrajine u tehnički razvijeno gospodarsko područje.