otvoreno o avionima

Bauk zadovoljan jer ministar 'nije imao ispade', Beus Richembergh se zapitao gdje je isprika premijera

15.02.2019 u 06:26

Bionic
Reading

Što je pošlo krivo u kupnji borbenih aviona? Koja je odgovornost ministra obrane, a koja premijera Plenkovića. Je li zbog neuspješne nabave ugrožena sigurnost Hrvatske i naš vanjskopolitički položaj, kako tvrdi oporba? O ovoj se temi govorilo i u emisiji Otvoreno. Gosti su bili saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk, saborski zastupnik HDZ-a Tomislav Sokol, Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik GLAS-a, Stjepan Čuraj, saborski zastupnik HNS-a te vojni analitičar Jan Ivanjek

'Mislim da je interpelacija pogođeni način za raspravu. Oni će u petak odbaciti našu interpelaciju jer žele sačuvati vjerodostojnost ministra, ali to ne znači da će biti u pravu. Nismo se odlučili za zahtjev za opoziv jer bi onda raspravljali o ministru već o konkretnom poslu. Imamo problem s time kako je vodio taj posao', ističe Arsen Bauk.

Pijani milijarderi

'Cijela inicijativa pokazuje jalovost i slabost SDP-ove politike u Saboru. Nisu mogli skupiti 31 zastupnika za izglasavanje povjerenja pa se sada izvlače na interpelaciju' kaže Tomislav Sokol iz HDZ-a. Nije uopće trebalo ići u ovu kupovinu, kaže Goran Beus Richembergh ispred GLAS-a, etiketirajući vladajuće da se ponašaju 'kao pijani milijarderi'.

'Pored svih troškova tu se priča i o novih tri milijarde troškova za zrakoplove. Ponašamo se da u proračunu ima neograničeno puno sredstava, a kad pogledamo stanje u zdravstvu, vidimo da ga očajnički nedostaje. Ovo je jedan od najtraljavijih poslova koje je ova Vlada započela. Netko je krenuo u posao koji je propao, a ponašaju se kao da se ništa nije dogodilo'.

Obrambena sposobnost Hrvatske

'Ovo je bilo ambiciozno, ali ova zemlja nema milijardu i pol ili dvije milijarde dolara da kupi nove avione. Očito su Amerikanci htjeli prodati svoje, a ne dopustiti drugima da prodaju', kaže o procesu nabavke zrakoplova, Stjepan Čuraj, iz HDZ-ovog partnera u vlasti, HNS-a. Vojni analitičar Jan Ivanjek analizirao je izjave Davora Bernardića da je ugrožena sigurnost Hrvatske.

  • +63
Damir Krstičević Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

'Obrambena sposobnost je na razini na kojoj je bila i prije natječaja. MiG 21 i dalje lete i s te strane nismo ugroženi. No, problem s neuspjehom nabavke Baraka jest da MIG-ovima istječe rok za upotrebu. Relativno često se događa da se poništavaju natječaju, imate primjere Švicarske, Kanade ili Bugarske. Pitanje je hoćemo li ići u novi proces, vjerujem da će se to skratiti te da ćemo dobiti avione prije nego što isteknu resursi MIG-ove. Nameće se opcija F-16 u nekoj varijanti, možda Gripen ili neka treća opcija'.

Odgovornost prema javnom novcu

'Moram pohvaliti ministra, danas se ponašao kao političar, nije imao ispade kao zadnji puta', rekao je Arsen Bauk o nastupu Damira Krstičevića u Saboru. Što se tiče međunarodnog ugleda Hrvatske, Beus Richembergh kaže da je on poljuljan.

'Minimum pristojnosti bi bio da se premijer ispričao hrvatskoj javnosti. Također, danas je došao s pričom 'da budemo sretni da se posao nije realizirao' Postoji odgovornost prema javnome novcu, zaključuje zastupnik GLAS-a.