vladajući partner okrenuo ploču

Batinić: Štrajk učitelja nije bio niti naša tema niti naš problem

17.10.2019 u 11:43

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba HNS-a, Milorad Batinić, komentirao je u Saboru najavu povećanja osnovice plaća državnim i javnim službenicima za 6,12 posto.

'Odluk premijera Plenkovića o povećanju plaća je plod njegovog promišljanja, ali i rezultat onoga na što smo dugi niz mjeseci ukazivali. Premijer je u ovom trenutku učinio pragmatično rješenje', kazao je Batinić.

Međutim, sindikate Plenkovićeva ponuda nije oduševila i odlučili su nastaviti štrajk. 'Štrajk su organizirali sindikati i oni će odlučiti kad će prestati. Štrajk nije bio pitanje, tema niti naš problem', kazao je Batinić.

'Razumijem i sindikate, ali i oni moraju razumjeti premijera. On je najavio, time je otvorio poziciju da se ide u razgovore, pregovore i dogovore', rekao je Batinić.

'Ono što smatramo da je prošlo ispod radara javnosti, a bitno je i jednako važno, ići će se u analizu koeficijenata složenosti i to podrazumijeva reviziju, mislim da je to čak i važnije od ovog povećanja. Smatram da je ovo prilika i nepravde koje jesu počinjene prosvjeti i učiteljima da se korigiraju', rekao je Batinić novinarima u Saboru.

Podsjetimo, HNS je od Vlade zahtijevao da dođe do povećanja koeficijenata u prosvjeti za 6 posto, no Plenković je jučer ponudio povećanje osnovice za 6 posto. To je očito zadovoljilo koalicijske partnere.

'Zalagat ćemo se i dalje da u prosvjeti imaju veće plaće, da se isprave koeficijenti', rekao je Batinić.

Novinare je zanimalo i što će sljedeće HNS uvjetovati Vladi. 'HNS ne uvjetuje, mi razgovaramo', odgovorio je Batinić.

Upitan oko glasanja o povjerenju ministru zdravstva, Milanu Kujundžiću, Batinić je rekao da će HNS glasati protiv. 'Činjenica je da u zdravstvu postoje problemi i ne rješavaju se dinamikom kojom bismo htjeli, ali mi nismo preuzeli taj resor pa ne mogu ni komentirati', rekao je.