tradfest

Batarelo opet u Zagreb dovodi konzervativnu kremu, no neće biti zvučnih imena iz hrvatske politike

21.11.2018 u 17:22

Bionic
Reading

Treći TradFest, godišnja međunarodna manifestacija tradicionalnih i konzervativnih lidera, mislilaca i aktivista, održat će se u petak i subotu u Zagrebu. Iako je glavni gost Steven Mosher, član savjetničkog tima Donalda Trumpa, zbog bolesti otkazao dolazak, na TradFestu će se naći inozemne konzervativne zvijezde

'TradFest je festival tradicije i konzervativnih ideja, nasuprot tzv. naprednih i militantno-sekularističkih ideja i politika koje su na nasilan i revolucionarni način pokušale zatomiti, kao što i danas nastoje uništiti, izvorne tradicionalne, konzervativne i kršćanske temelje kulture u Hrvatskoj, Europi i zapadnom svijetu', stoji u opisu festivala koji organizira Zaklada Vigilare, na čelu s jednim od hrvatskih pokretača konzervativnih ideja, Vicom Johnom Batarelom.

Glavni gost ovogodišnjeg izdanja trebao je biti Steven Mosher, član savjetničkog tima aktualnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, no otkazao je dolazak zbog iznenadnog pogoršanja zdravstvenog stanja, kako su javili organizatori. Mosher je inače stručnjak za populacijsku politiku, s posebnim naglaskom na Kinu. Otac je devetero djece, a od nekadašnjeg ateista i zagovaratelja prava na izbor kada je pobačaj u pitanju (pro choice) premetnuo se u katolika i zagovaratelja zaštite ljudskog života od samog začeća (pro life).

Bez političkih zvijezda

Na ovogodišnjem izdanju TradFesta nema zvučnih imena iz hrvatske političke arene kao prethodnih godina. Godine 2017. među govornicima je bio tadašnji politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier, hrvatska europarlamentarka Marijana Petir te Karla Ressler, supruga Karla Resslera, savjetnika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Godine 2016. na prvom TradFestu sudjelovao je također Stier, ali i Hrvoje Zekanović (Hrast) te nekadašnji savjetnik predsjednika RH Ive Josipovića, Stjepo Bartulica.

Umjesto njegova izlaganja, u petak će festival biti otvoren okruglim stolom na temu 'Politička korektnost u Hrvatskoj danas. Gdje je sloboda izražavanja?', na kojem će sudjelovati kolumnist Ivica Šola, docent na Odjelu za kulturologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku, potom Nino Raspudić, kolumnist Večernjeg lista, docent na Odsjeku za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Studiju talijanskog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta u Mostaru, te Boris Havel, politolog, povjesničar, prevoditelj i publicist, docent na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

U subotu će se za govornicom redati Paul Hanrahan, direktor Family Life Internationala Australia i pokretač molitvenih bdijenja ispred klinika za pobačaje koji će održati izlaganje na temu 'Propast kulture života u Australiji ili još uvijek ima nade?', potom Imre Téglásy, predsjednik Alpha Alliancea for Life iz Budimpešte, koji će održati predavanje na temu 'Kulturni ratovi u Mađarskoj. Istinski zaokret konzervativizma ili…?' Téglásy je borac protiv pobačaja, a o toj temi progovara i iz svog iskustva jer je 'preživio vlastiti pobačaj'.

  • +4
Festival tradicije i konzervativnih ideja TradFest 2016. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Na rasporedu je potom izlaganje njemačkog publicista Mathiasa von Gersdorffa, direktora organizacije Children at Risk, koji će govoriti o seksualnoj revoluciji u Njemačkoj. Paul Cameron, predsjednik američkog Family Research Institutea, izlagat će na temu 'Homoseksualnost, djeca, odrasli i društvo', dok će Boris Andreev, bugarski odvjetnik, govoriti na temu 'Odbacivanje Istanbulske konvencije u Bugarskoj. Više od običnog kiselog krastavca'.

Predstavnici poljske organizacije Ordo Iuris govorit će o 'lijeku' za rodnu ideologiju i 'protuotrovu' za Istanbulsku konvenciju – Konvenciji o pravima obitelji. Zadnje izlaganje pripalo je Clemensu Cavallinu sa Sveučilišta u Göteborgu na temu 'Kriza u današnjoj Crkvi i budućnost kršćanskog svijeta'.

Govorit će i studentski kapelan, don Damir Stojić kao dobitnik nagrade Svjedok godine, koju dodjeljuje Vigilare. 'Nagrada predstavlja priznanje istaknutim pojedincima i organizacijama za hrabro, autentično i beskompromisno zalaganje za očuvanje i dostojanstvo ljudskog života i promicanje istine o ljudskoj naravi', navode. Dosadašnji dobitnici su Ante Čaljkušić i inicijativa '40 dana za život' te Marijan Gubina i neprofitna humanitarna udruga Auxilium.