nakon 60 godina

Baskijska separatistička organizacija ETA objavila svoje potpuno raspuštanje

02.05.2018 u 15:50

Bionic
Reading

Baskijska separatistička organizacija ETA, u pismu poslanom baskijskim institucijama i nevladinim udrugama, objavila je svoje potpuno raspuštanje

U pismu, koje je objavio španjolski internetski portal eldiario.es, ETA priznaje vlastitu odgovornost zato što nije uspjela riješiti 'politički sukob u Baskiji'.

U naporima da stvori neovisnu baskijsku državu na dijelovima sjeverne Španjolske i južne Francuske, tijekom gotovo 60 godina pripadnici ETA-e ubili su 853 osobe.

Euskadi Ta Askatasuna (ETA), na baskijom jeziku Baskija i Sloboda, od 1959. godine je bombaškim napadima i otmicama nastojala postići nezavisnost Baskije od Španjolske. Skupina je 2011. prestala s oružanim aktivnostima. Francuskoj policiji je prije godinu dana preko posrednika otkrila skrivene bidone i spremnike napunjene oružjem i eksplozivom zakopane u zemlji u šumovitim predjelima.

ETA se, međutim, tada nije raspustila te je najavila borbu političkim putem za uspostavljanje države na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske, gdje živi oko 2,2 milijuna stanovnika. Tada je počela rasprava unutar skupine oko njene budućnosti te je stvoren dokument o kojem sada glasuju.

Španjolski premijer Mariano Rajoy, na vlasti od 2011., poručio lani kako će nastaviti s aktivnostima sve dok organizacija ne nestane. Odbio je bilo kakve ustupke u zamjenu za predaju oružja.

Španjolska i Francuska godinama surađuju na suzbijanju skupine koja je svoje napade usmjeravala protiv Španjolske. Zadnjih godina su brojni članovi ETA-e uhićeni u Francuskoj, što ju je bitno oslabilo.