SASTANAK S JOSIPOVIĆEM

Barroso uvjeren u odluku o završetku pregovora idući tjedan

17.06.2011 u 14:37

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u petak nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem kako vjeruje da će čelnici zemalja članica EU-a na svom summitu sljedeći tjedan donijeti odluku o završetku hrvatskih pregovora

Komisija je prije tjedan dana dostavila Vijeću EU-a nacrte pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja u kojima je ocijenila da je Hrvatska spremna za zatvaranje pregovora i preporučila zemljama članicama da donesu takvu odluku.

'Mi smo zauzeli naše stajalište i sada ne želim spekulirati kada će se postići dogovor o tome između zemalja članica, odluka je sada na njima i na mađarskom predsjedništvu, ali uvjeren sam da možemo očekivati određene događaje na Europskom vijeću sljedeći tjedan', rekao je Barroso na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsjednikom Josipovićem.

Predsjednik Josipović je rekao da Hrvatska 's velikim nestrpljenjem očekuje kraj lipnja, završetak pregovora' i u dogledno vrijeme potpisivanje pristupnog ugovora.

Barroso je rekao da je preporuka Europske komisije o završetku pregovora s Hrvatskom zasnovana na 'čvstim dokazima' da je ona spremna za članstvo.

'Bitno je da se ne uspori brzina reformi do ulaska Hrvatske u članstvo, što je vrlo važno i za EU i za zemlje članice. Stoga je Komisija, kao i kod prethodnih proširenja, predložila monitoring ispunjavanja obveza do ulaska u članstvo. To smo radili i prije i to ćemo raditi i sada', rekao je Barroso.

'Posebnu pozornost ćemo posvetiti poglavlju Pravosuđe i temeljna prava i drugim važnim obvezama. Koristit ćemo postojeće instrumente i, bude li potrebe, upućivat ćemo pisma ranog upozorenja, obavljati procjene ispunjavanja preuzetih obveza svakih šest mjeseci. To je integralni dio našeg redovitog monitoringa. Nismo predložili nikakav mehanizam monitoringa nakon pristupanja jer je cilj pristupnih pregovora osigurati da kandidatska zemlja bude potpuno spremna za članstvo. U slučaju Hrvatske imamo čvrste dokaze da će tako biti i želim jasno reći - da nismo imali čvrste dokaze ne bismo ni predložili pristupanje Hrvatske. Mi ne radimo nikakvu uslugu Hrvatskoj, mi primjenjujemo objektivne i stroge kriterije i zato nismo predložili monitoring nakon pristupa, jer vjerujem da je Hrvatska spremna', odgovorio je Barroso na novinarsko pitanje da komentira zahtjeve nekih zemalja članica da se uvede stroži mehanizam monitoringa od onoga što je predložila Komisija.

Predsjednik Josipović je rekao da se Hrvatska ne boji nikakve kontrole, iako smatra da ona nije potrebna.

'Mi se ne bojimo nikakve kontrole iako osobno mislim da ona nije potrebna jer vjerujem, kao i predsjednik Barroso, da promjene u Hrvatskoj idu u dobrom pravcu, da su kriteriji ispunjeni. Ne mislim da bi monitoring, kako ga je predstavio predsjednik Barroso, usporio hrvatski europski put i mislim da ti mehanizmi nisu problem i nikakva zapreka našem članstvu', rekao je Josipović.

Europska komisija u prošli je petak predložila uobičajeni monitoring kakav se i dosad primjenjivao i u Komisijinu prijedlogu se ne spominje nikakva mogućnost sankcija u slučaju neispunjavanja obveza.

Po diplomatskim izvorima, predstavnici nekih zemalja članica u radnoj skupini za proširenje traže da se pojača monitoring i da se predvidi mogućnost donošenja 'odgovarajućih i prikladnih mjera' u slučaju neispunjavanja obveza, na temelju monitoringa i na prijedlog Komisije.

Josipović je rekao da je Hrvatska svjesna da 'reformama nije kraj, da treba nastaviti s reformama i radi članstva u EU-u i radi nas samih'. Dodao je da u Hrvatskoj postoji odlučnost svih čimbenika, od vlade pa nadalje, da se i dalje radi na reformi pravosuđa kako bi pokazali da su promjene nepovratne. 'To je put koji vodi samo u jednom pravcu, pravcu sve veće borbe protiv korupcije i minimaliziranja i negiranja bilo kakvog utjecaja korupcije na hrvatsku politiku i gospodarstvo', rekao je.

Predsjednik Josipović je na konferenciji za novinare rekao da će govoriti hrvatski jer će Hrvatska uskoro postati 28. članica.

'Budući da će Hrvatska uskoro postati 28. članica, želio bih govoriti hrvatski i dati priliku našim prevoditeljima da prakticiraju naš lijepi jezik jer vjerujem da će hrvatski jezik i kultura pridonijeti ljepoti i bogatstvu europske kulture i jezične obitelji', rekao je Josipović.

Barroso je izrazio nadu da će hrvatsko pristupanje dati daljnji poticaj regionalnom pomirenju te rekao da je predsjednik Josipović ključni čimbenik u tom pogledu.

Predsjednik Europske komisije također je čestitao Hrvatskoj na povijesnim postignućima.

'Čestitamo i želim vam sve najbolje. Mi smo sada u procesu otvaranja novog poglavlja u bogatoj hrvatskoj povijesti, 20 godina nakon stjecanja neovisnosti', rekao je Barroso.