suđenje u zagrebu

Sanader odbacio optužbe za Fimi mediju: Donio nalaz na temelju kojeg traži stanku svakih pola sata

11.02.2020 u 09:26

Bionic
Reading

Nakon što je prošli tjedan odgođeno ročište, bivši premijer Ivo Sanader danas iznosi obranu u postupku za Fimi mediju

Ročište je bilo zakazano za 9:30 na zagrebačkom Županijskom sudu, no Sanader je kasnio pa je sve počelo netom prije 10 sati.

Ivo Sanader počeo je iznositi obranu. Odvjetnik Čedo Prodanović u spis je predao nalaz vještaka da Sanader može samo 3 sata biti na raspravi. Sanader je rekao da je od petka na bolničkom liječenju zbog problema s kralježnicom. Kaže da ima bolove pri hodu i sjedenju, pa je donio nalaz da treba izbjegavati dugo stajanje i sjedenje i traži stanku nakon svakih 25 do 30 minuta, prenosi Dnevnik.hr

''Na početku želim reći da vrlo odlučno odbacujem sve navode iz optužnice koji nisu ništa drugo nego su temeljeni na kontrukcijama'', rekao je uvodno Sanader i dodao da je progon počeo prije 10 godina. Podsjetio je da je u prvom postupku predao popis umjetnina iz kolekcije koji je važan zbog govora o nesrazmjeru imovine.

Objašnjavao je kako je u njegovo vrijeme funkcionirao HDZ pa rekao da nijedna odluka nije išla na Vladu, a da je prethodno nije odobrilo Predsjedništvo stranke. Objašnjava da su na sjednicama donosili političke odluke. Podsjetio je da Nadzorni odbor kao neovisno tijelo nije nijednom našao nijedan propust ili grešku koju bi činilo Predsjedništvo.

Zaključio je da je Predsjedništvo donosilo strateške odluke, a da je glavni operativac bio glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak za kojeg je ponovio da ga spasio pred Haškim sudom.

Sanader je ustvrdio da je glavni tajnik stranke sa svojim suradnicima bio zadužen za financijsko poslovanje te da on kao predsjednik HDZ-a nije imao razloga sumnjati da nešto ne funkcionira kako treba, prenosi Jutarnji list.

Naglasio je kako je Ivan Jarnjak, koji je u to vrijeme bio glavni tajnik, bio glavni operativac te da je zbog toga i bio suosumnjičen u ovom postupku. No, smatra Sanader, Jarnjak se pobrinuo za sebe dogovorivši se s tužiteljstvom tereteći lažno i njega i vlastitu stranku.

Za vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak rekao je da ju je sreo jednom ili dvaput u deset godina koliko je bio predsjednik stranke te je podjsetio da tru agenciju nisu angažirali za izbore i da nije tražio da se angažira Fimi media.

'Ako mogu ovo što se tiče imovine sutra, sad me križa dosta bole... Za danas bih bio gotov', zamolio je na kraju.

Podsjetimo, prošli tjedan ročište je odgođeno zbog nedolaska odvjetničkog tima Iva Sanadera. Nepojavljivanje Sanaderovih branitelja Jadranke Sloković i Čede Prodanovića sudsko vijeće je ocijenilo odugovlačenjem postupka, zbog čega su kažnjeni s po 10.000 kuna.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media formalno je počelo iznova krajem siječnja.

Svi optuženi, među kojima i HDZ u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, ponovno su odbacili krivnju. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud.