FILOZOFSKI USKORO POD JEDNIM KROVOM

Barišić svom bivšem fakultetu kupio zgradu od 105 milijuna kuna

19.05.2017 u 16:01

Bionic
Reading

Nakon što je na ovotjednoj sjednici Vlada predala Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 13 milijuna kuna vrijednu palaču Skočibučić na Peristilu, gdje će biti uređen Muzej sakralne umjetnosti, novi poklon stigao je ovog petka: službeno je predano pismo namjere o kupnji nekadašnje upravne zgrade tvrtke Brodomerkur, u kojoj će se napokon smjestiti splitski Filozofski fakultet

U transakciji ukupno vrijednoj 105 milijuna kuna Vlada će, u iduće tri godine, sudjelovati sa 75 milijuna kuna. Fakultet koji broji oko tisuću i pol studenata, a gdje je donedavno bio zaposlen i ministar znanosti Pavo Barišić, dosad je djelovao na čak pet lokacija razasutih diljem Splita i bilo je gotovo nemoguće organizirati nastavu. Kupnja zgrade procijenjena je boljom opcijom, pogotovo jer se Brodomerkur nalazi u neposrednoj blizini studentskog kampusa; Filozofski fakultet ondje je namjeravao graditi vlastiti objekt, no to bi trajalo najmanje dvije do tri godine i stajalo čak 236 milijuna kuna.

Kako je tportal već pisao, ekspresno rješavanje prostornih problema ove institucije uslijedilo je neposredno naokon što je rektor Splitskog sveučilišta Šimun Anđelinović, koji je je ujedno i predsjednik Rektorskog zbora Hrvatske, dao nedvosmislenu podršku ministru Pavi Barišiću u jeku njegove afere oko plagiranja znanstvenog rada. Za tu priliku upravo je Barišić, s ministrom državne imovine Goranom Marićem, došao u Split kako bi svečano potpisao pismo namjere.

Prethodno su dvojica ministara održala predavanja - Barišić o ulaganju u znanost i visoko obrazovanje, dok je Marić govorio na temu 'Državno, a učinkovito?!'.

'Želimo znatno povećati ulaganje u znanost i obrazovanje, pogotovo u visoko obrazovanje koje treba modernizaciju. Prema europskom prosjeku hrvatsko obrazovanje zaostaje više nego dvostruko: u nekim državama ono iznosi 2,3 posto proračuna, dok su kod nas ulaganja lani iznosila 0,79 posto, a ove godine 0,85 posto. Cilj nam je do 2020. godine doći do 1,4 posto, odnosno barem do europskog prosjeka', kazao je Barišić.

Goran Marić je, pak, najavio da će njegovo ministarstvo u roku od nekoliko mjeseci pronaći i predložiti Vladi odgovarajući model i novu politiku upravljanja državnom imovinom, koja je danas zapuštena u organizacijskom i upravljačkom pogledu, a u mnogim slučajevima nisu riješeni ni imovinsko-pravni odnosi.

'Ministarstvo je pokrenulo brojne procese, međutim, mi smo kadrovski potkapacitirani i malo tko zna da jedna agencija koja obavlja tehničke stvari ima sedam puta više zaposlenih. Nismo čarobnjaci, stvari se ne mogu rješavati preko noći, ali postavljamo sustav te ćemo raditi racionalno, učinkovito i razumno', kazao je Marić.

Prednost kupnje bivše Brodomerkurove zgrade jest i u tome što će studenti u nju moći useliti već mjesec dana nakon potpisivanja ugovora i uz vrlo male preinake, dok će se preuređenje obavljati u iduće tri godine i tijekom ljetnih mjeseci. Financirat će se s 1,2 milijuna kuna godišnje, koliko je fakultet dosad trošio na najam prostora diljem Splita. Rektor Šimun Anđelinović pohvalio se da će studente već prilikom useljenja u novu zgradu dočekati uređena menza.

'Ovo je ulaganje u mlade i kreativne ljude, odnosno u budućnost. Filozofski fakultet je usprkos lošim uvjetima opravdao svoje osnivanje, stasao je u jednu od najvećih i najuspješnijih sastavnica  Sveučilišta. Napokon je došao dan da se i mi možemo nadati radu pod jednim krovom i hvala svima koji su tome doprinijeli', sretan je bio dekan Aleksandar Jakir.