RUKA RUKU MIJE

Splitski rektor podržao Barišića, ministar uzvratio sa 75 milijuna kuna

23.01.2017 u 08:00

Bionic
Reading

Otvorena i bezrezervna podrška koju je u aferi oko plagiranja i navodnog sukoba interesa ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću pružio rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović, ujedno i predsjednik Rektorskog zbora Hrvatske, ima nekoliko osnova: od činjenice da ministar dolazi iz Splita, preko podatka da s Anđelinovićem dijeli članstvo u HDZ-u, do vrlo konkretne pomoći koju je Barišić uputio Splitu

Ministarstvo znanosti, naime, odlučilo je izdvojiti čak 75 milijuna kuna iz državnog proračuna za kupnju zgrade za potrebe Rektorata i Filozofskog fakulteta u Splitu, institucije na kojoj je donedavno radio upravo ministar Pavo Barišić. U 2017. za tu namjenu osigurano je 25 milijuna kuna, a u idućim godinama predviđeno je još 27 milijuna (2018.) i 23 milijuna kuna (2019.).

Sam Šimun Anđelinović za tportal je potvrdio da se obavljaju posljednje pripreme za realizaciju transakcije vrijedne ukupno 100 milijuna kuna: Sveučilište i Filozofski fakultet kupit će upravnu zgradu Brodomerkura na Poljičkoj ulici u Splitu, što se smatra idealnim rješenjem jer se ona nalazi samo na desetak minuta hoda od Sveučilišnog kampusa.

Time bi se riješili prostorni problemi fakulteta s 1.500 studenata koji je trenutačno razasut na čak pet lokacija u gradu i gotovo mu je nemoguće normalno organizirati nastavu.
Anđelinović: Podrška s tim nema veze


Preostalih 25 milijuna kuna očekuje se od Grada Splita - najvjerojatnije preko komercijalizacije gradskih nekretnina na Peristilu i u Radovanovoj ulici koje Filozofski fakultet trenutačno koristi.

Računa se da je ova nekretninska transakcija najpovoljnija iz više razloga: višestruko je jeftinija od gradnje nove zgrade fakulteta unutar Kampusa, za koju bi valjalo izdvojiti oko 240 milijuna kuna, a studenti bi na nastavu u Poljičkoj ulici mogli krenuti već od ove jeseni. Na najamninama bi se uštedjelo oko milijun kuna godišnje, a dodatan plus je udomljenje Rektorata - za koji je u planovima također bila predviđena gradnja nove zgrade unutar Kampusa.

Rektor Šimun Anđelinović, dakako, ne želi povezati svoju podršku Pavi Barišiću s višemilijunskom pomoći koja pristiže iz državnog proračuna. Uz ministra su, kaže, stali zbog činjenice da je odavno dokazano da nije plagijator te stoga što se radi o jednom od najproduktivnijih i najcjenjenijih stručnjaka na ovom području, uz to i profesoru Splitskog sveučilišta.

'Splitsko sveučilište apsolutno ne ovisi ni o kojem ministru, nego isključivo o državi Hrvatskoj, ali i vlastitoj pameti, radu i rezultatima. Ministri su tu da rješavaju naše probleme i tko god se nalazio na toj poziciji, Sveučilište će te probleme jasno verbalizirati i rješavati', kazao nam je Anđelinović.

Istine radi, treba kazati da se o problemu smještaja Filozofskog fakulteta u Splitu već dulje vrijeme ozbiljno razmišlja te da se o mogućnosti kupnje Brodomerkurove zgrade razgovaralo i u vrijeme bivšeg premijera Tihomira Oreškovića i bivšeg ministra znanosti Predraga Šustara.

Sastali se i s bankarima

No treba kazati i da se tada baratalo manjim iznosom državne potpore (oko 50 milijuna kuna), a Pavo Barišić pokazao se znatno šire ruke prema instituciji na kojoj je donedavno radio.

Kako tportal doznaje, ovog petka u Splitu je održan sastanak na kojemu su osim ministra Barišića i rektora Anđelinovića sudjelovali i predstavnici Splitske banke koja na zgradi u Poljičkoj cesti ima hipoteku u vrijednosti od nekoliko milijuna eura. Ovdje ne bi trebalo biti većih problema jer je u četverokutu s tvrtkom Brodomerkur vrlo brzo pronađen modalitet uklanjanja tereta i dovršetka transakcije.