'odluku primili na znanje'

Odbor za etiku poručio da će poštivati odluku Ustavnog suda koja se tiče i ministra Barišića

02.05.2017 u 15:11

Bionic
Reading

Nakon što je Ustavni sud ukinuo odredbu Etičkoga kodeksa Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju uz tumačenje da je njome Etički odbor uzurpirao ovlasti izvan zakonskih i ustavnih okvira, iz Odbora Odbor za etiku u utorak su poručili da odluku Ustavnog suda primaju na znanje i da će ju poštovati

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju prima na znanje Odluku Ustavnog suda i poštivat će je u cijelosti u svom budućem radu, priopćio je Odbor.

Ustavnu tužbu pokrenulo je Sveučilište u Zagrebu zbog narušavanja Ustavom zajamčene autonomije sveučilišta zbog sporne odredbe Etičkog kodeksa kojom su 'sveučilišna tijela hijerarhijski podvrgnuta jednom državnom tijelu'.

Naime, izmjenama Etičkog kodeksa Odbor za etiku, pod predsjedanjem akademika Vlatka Silobrčića, uveo je 'hijerarhijski red postupanja' u kojem su etička tijela u sustavu visokoga obrazovanja utvrđena kao tijela nižega ranga, dok je Odbor za etiku proglašen 'završnom razinom' u etičkim postupcima.

Ustavna tužba uslijedila je nakon što je tadašnji predsjednik Odbora, akademik Vlatko Silobrčić, izjavio da Odbor u arhivi ima četiri neriješene prijave u kojima se dvije, izravno ili neizravno, odnose na ministra Pavu Barišića, te se po mišljenju Sveučilišta temeljem navedenih uzurpiranih ovlasti to saborsko etičko tijelo uvuklo u medijsku i političku kampanju. 

Nakon očitovanja Ustavnog suda, kojom je ukinuta sporna odredba Etičkoga kodeksa, iz Odbora za etiku poručuju da su svjesni svoje uloge i konstatacijskih ovlasti, unutar kojih svoja mišljenja i stajališta o etičkoj prihvatljivosti odnosno neprihvatljivosti Odbor daje u obliku preporuka, prijedloga ili primjedbi, koje, međutim, po svojoj pravnoj naravi nisu obvezujuće.

Poručuju da je u tom smislu Odbor djelovao tijekom dosadašnjeg mandata, no da su nažalost mišljenja i preporuke Odbora redovito bile marginalizirane i ignorirane u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, ali i u Hrvatskom saboru.

Tako u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, upravo zbog konstatacijskih ovlasti Odbora, nisu sankcionirani dokazani i očiti slučajevi kršenja etičkih principa i etičkih kodeksa, a Hrvatski sabor već gotovo pola godine ne uzima u postupak zahtjeve za razrješenjem četvero članova Odbora i odgađa imenovanje novih članova.

Iz Odbora poručuju da će, unatoč marginaliziranju, u cilju promocije i ugradnje etičkih principa u sustav znanosti i obrazovanja u Republici Hrvatskoj, nastaviti s radom do isteka mandata ili do razrješenja.

Odbor naglašava važnost poštovanja etičkih i moralnih principa u znanstvenom i akademskom radu, sadržanih u Etičkom kodeksu Odbora, kao i u etičkim kodeksima sastavnica sustava znanosti i visokog obrazovanja te potiče pojedince i institucije da etičkim povjerenstvima odnosno savjetima svojih matičnih institucija prijavljuju kršenja tih principa ako ih mogu argumentirati i dokumentirati.

Ne budu li zadovoljni postupcima koje pokrenu, prijavu mogu uputiti i Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, poručuju iz Odbora.