ZRELI ZA MIR

Barak podupro sirijski poziv na obnovu razgovora

29.10.2009 u 15:11

Bionic
Reading

Izraelski ministar obrane Ehud Barak u četvrtak je podupro izjavu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da je Damask spreman nastaviti prekinute razgovore s Izraelom

Barak je rekao kako - unatoč tome što Sirija i dalje podupire radikalne islamističke pokrete - vjeruje da je Asadov poziv na obnovu razgovora iskren. 'Sirija je stup svakoga stabilnog regionalnog mirovnog sporazuma', rekao je ministar na Izraelskom radiju i dodao da je mirovni sporazum u interesu i Izraela i Sirije.

'Činjenica je da je sirijski predsjednik istupio i rekao: 'Spreman sam pregovarati s Izraelom i moja je nacija zrela za mir.' To je važna izjava koju ne smijemo ostaviti bez reakcije', ustvrdio je Barak, član Laburističke stranke iz vladajuće koalicije.

No, ministar regionalne suradnje Silvan Shalom iz tvrdolinijaške stranke Likuda bio je skeptičan te je ocijenio da je Asad izrazio spremnost da nastavi pregovore s Izraelom samo kako bi dobio međunarodno priznanje.

Asad je u srijedu novinarima u Zagrebu rekao da uživa 'nacionalnu potporu' u Siriji za nastavak neizravnih razgovora s Izraelom. On je pohvalio turska nastojanja u posredovanju u prošlim pregovorima i pozvao europske zemlje da im pridonesu. Razgovori se trebaju nastaviti na točki na kojoj su prekinuti s prošlom izraelskom vladom, rekao je.