memoari

Barack Obama: 'Naše su podjele duboke...Odlazak Donalda Trumpa neće biti dovoljan za promjenu stanja

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 12.11.2020 21:59
  • Objavljeno 12.11.2020 u 21:59
tportal

Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Podjele Amerike su "duboke": u prvom dijelu svojih memoara Barack Obama prepričava svoje predsjedništvo i podsjeća na četiri protekle godine naglašavajući da sam odlazak Donalda Trumpa neće biti dovoljan za promjenu stanja

U memoarima pod naslovom "Obećana zemlja", bivši predsjednik vraća se na 2016. i iznenadnu pobjedu čovjeka "dijametralno različitog" od njega.

Četrdeset i četvrti predsjednik SAD-a žali zbog sustavnog gaženja standarda i odbacivanja činjenica i vrijednosti koje su republikanci i demokrati podrazumijevali kao zadane.

"Najviše zabrinjava što se čini da naša demokracija stoji na rubu pada u krizu", napisao je u knjizi završenoj prije izbora 3. studenoga u kojoj predviđa pobjedu svog bivšeg potpredsjednika Joea Bidena.

"Ta kriza je zaglavljena u sukobu dviju vizija onoga što je Amerika i kakva bi trebala biti", nastavio je.

"Kriza koja je podijelila građane, bijesne i nepovjerljive", dodao je u jednom izvatku, objavljenom u četvrtak u listu The Atlantic.

"Znam da jedan izbor neće riješiti problem", naglasio je. "Naše su podjele duboke, izazovi pred nama uznemirujući" .

Barack Obama (59) koji je bio na vlasti od 2009. do 2017. priznaje da razgovor o "idealima" Amerike teško pada u razdoblju velikih izazova u zemlji.

"Brzi pogled na novinske naslove pokazuje da su ideali ove zemlje pali u drugi plan, iza kapitalizma morskih pasa i sustava kasti prema rasnim osnovama".

Priznaje da se pitao nije li bio previše umjeren u izražavanju i preoprezan u postupcima.

Ovo pitanje ostavlja otvorenim i navodi da je dugoročno optimist, i ponavlja svoje uvjerenje da se uz "odlučnost i puno mašte Amerika može nadati da će odraziti ono najbolje u nama".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!