izvjestitelj za EP

Picula: 'U četiri godine Trumpa EU je naučila da s SAD-om mora opreznije nego ikad'

09.11.2020 u 13:51

Bionic
Reading

Zastupnik u Europskom parlamentu i stalni izvjestitelj EP-a za SAD Tonino Picula objasnio je očekivanja EU-a od Joea Bidena

"Ako je suditi po pravoj poplavi čestitki koje su europski lideri poslali Joeu Bidenu, može se reći da je dobar dio političke Europe i dužnosnika EU-a odahnuo, da je ta promjena u SAD-u više nego dobrodošla", konstatirao je Picula na N1.

Naveo je da postoje i političari koji su oklijevali sa slanjem čestitki, a neki su čestitali na pobjedi Donaldu Trumpu aludirajući na premijera Slovenija Janeza Janšu, za čiju čestitku je kazao da "nije prošla ispod radara".

"To nije jedina reakcija iz Slovenije. Predsjednik Pahor je čestitao Bidenu."

Picula je kazao da je "Bidenova pobjeda odgovor na očekivanja Europskih političara da će odnosi SAD-a s Bruxellesom vremenom postati daleko bolji nego što su bili tijekom četiri godine Trumpvog mandata". Dodao je da EU pritom ne širi euforiju, da je svima jasno kako danas stoje stvari u SAD-u:

"Ako malo bolje pogledate te čestitke, nema iluzija da će se nešto promijeniti preko noći... Biden će se morati koncentrirati na ozbiljno i teško Trumpovo političko i drugo naslijeđe prije nego što se bude mogao posvetiti međunarodnim odnosima."

Picula je voditelju rekao da je u pravu kad je nazvao "radnom pretpostavkom" u Europi to da će s izbornim procesom na kraju ipak biti sve u redu, da neće biti većih turbulencija.

"Svi žele vidjeti da taj proces prebrojavanja glasova bude okončan u danima pred nama i da se može govoriti o novom predsjedniku i o novim odnosima prema njegovoj administraciji. Mislim da je za većinu europskih političara Bidenova pobjeda završena stvar", kazao je Picula.

Unatoč tome, drugi razlog za izostanak euforije je još nešto:

"U ove četiri godine EU je naučila da s Amerikom mora postojati opreznija nego ikada od Drugog svjetskog rata."

"Svjesni su da se taj svije ne može rekonstruirati u kratkom vremenu", objasnio je Picula kako političke procese u SAD-u gledaju iz Europe.

Dalje je komentirao što Biden već radi ili je najavio da će raditi.

"Najavio je formiranje posebnog tima koji će se nositi s posljedicama pandemije u SAD-u. Mislim da ćemo vrlo brzo svjedočiti povratku SAD-a u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), koju je Trump tako vehementno napustio, kako bi poslao još jednu poruku da on ne vjerujue u multilateralne organizacije", kazao je.

To će biti bitno, dodao je, jer će povratak SAD-a u WHO biti jedna od prvih točaka novog susreta SAD i EU-a. Naveo je još jednu stvar:

"Biden je naglašavao pred izbore izmjenu energetske slike SAD-a, akcent na proizvodnju energije iz čistih obnovljivih izvora, što bi ga trebalo vratiti u okrilje Pariškog klimatskog sporazuma, kojega su na kraju krajeva on i Obama i prihvatili na kraju svog mandata, što je jedan od osnovnih profila politike koju vodi EU kroz svoj zeleni plan."

Picula je istaknuo i Iranski nuklearni sporazum, koji je Trump također napustio, a što je za EU vrlo važno sigurnosno pitanje:

"I tu će Biden vrlo brzo morati objasniti gdje stoji."

Picula od Bidena očekuje i izrazit angažman oko Brexita, osim objektivne važnosti zbog sigurnosnog pitanja u Sjevernoj Irskoj, također i zbog pretpostavljene osjetljivosti na taj dio Europe, jer je Biden irskog porijekla.