objašnjenje ministra

Banožić: 'Kao dužnosnik prve skupine imam potpuno pravo na veći stan od 60 kvadrata ili trosoban stan'

19.11.2021 u 18:18

Bionic
Reading

Stigla su nova saznanja oko stana od 92 četvorna metra koji u središtu Zagreba koristi ministar obrane Mario Banožić. Prošli tjedan Ministarstvo obrane priopćilo je da ministar na stan te veličine ima pravo jer ima troje djece. Danas, pak, tvrde da je stan dobio jer je ministar dužnosnik prve skupine. Sve je komentirao i sam Banožić

'Ja kao dužnosnik prve skupine imam potpuno pravo na veći stan od 60 kvadrata ili trosoban stan. U onom trenutku kad su mi ponudili stan od 90 kvadrata ja sam prihvatio, kao jedan od osnovnih razloga jer se sastoji od dvije spavaće sobe. U jednoj sam ja, u drugoj su tri dječja kreveta, dakle vrlo jednostavno - da onim vikendima, onim trenucima kad ne mogu otići kući nastojim da djeca dođu u Zagreb, da budemo zajedno", rekao je Banožić za Novu TV.

'Mogao je taj stan biti i 60 kvadrata i više od 60 kvadrata u tom trenutku, ali jednostavno nije bilo, ja sam ostvario pravo na veću kvadraturu i uredio sam tu jednu sobu", objasnio je ministar i dodao kako nije bilo manjih stanova.

Ministar Mario Banožić u strogom centru Zagreba koristi državni stan, puno veći od onih koje koriste njegovi kolege ministri. U MORH-u su demantirali da si ga je ministar sam birao i da je uređivan za njega.

Riječ je o trosobnom stanu, udaljenom manje od pet minuta hoda od Ministarstva državne imovine, njegova bivšeg radnog mjesta.

''Sukladno Uredbi Vlade RH o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba (NN 127/13), kvadratura stana vezana je za dužnost koja se obavlja te ovisno o broju članova obitelji. S obzirom da ima troje djece, ministar je imao pravo na stan veće kvadrature'', stajalo je u priopćenju MORH-a.

  • +11
Ministar Banožić obratio se medijima nakon sastanka s Plenkovićem i generalima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U međuvremenu je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo predmet protiv ministra.

"Vidio sam da je ministar već reagirao. Član je Vlade, nije iz Zagreba. Došao je u Zagreb. Tvrtka raspolaže s određenim brojem stanova, on je dobio taj stan, ako je trebalo urediti, uredili su ga. Nisu ga uredili da on to sa sobom u nekom koferu odnese kući", rekao je premijer Andrej Plenković braneći svog ministra.

Međutim, priča ima novi zaplet. Kako je prvi pisao Telegram, ministar Banožić prima i naknadu za odvojeni život od obitelji. Na tu naknadu ima pravo svaki hrvatski radnik koji radi izvan mjesta stanovanja i pritom je odvojen od svoje obitelji. Neoporeziva visina naknade je maksimalno 1750 kuna mjesečno.

Dakle, ministar Banožić veći je stan dobio zbog troje djece, a dobiva dodatak za odvojeni život od te iste obitelji.