ministrov poučak

Banožić: Bilo kakav kut gledanja u sebi ima negativan kut gledanja

06.03.2023 u 15:16

Bionic
Reading

Europska tužiteljica Tamara Laptoš u subotu je gostujući na N1 govorila o optužnici protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac pa se dotaknula SMS poruka koje se spominju u slučaju Žalac i Josipe Rimac. Kazala je kako su SMS-ovi zakonit dokaz

Upitana je li moguće da se iz svih dokaza iz istrage u slučaju Žalac pojavi i neki novi slučaj, odgovorila je potvrdno. “Nisam rekla da nisu pokrenuti neki slučajevi iz predmeta Žalac. Neki su pokrenuti, ali o njima vam ne mogu govoriti u toj fazi postupka”, kazala je Tamara Laptoš za N1.

  • +14
Mario Banožić u Petrinji Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

O tome postoji li nervoza zbog izjave europske tužiteljice Laptoš upitan je danas HDZ-ov ministar obrane Mario Banožić.

“Svaki SMS da se pojavi bit će gledan u negativnom kontekstu. Bilo kakav kut gledanja u sebi ima negativan kut gledanja. I najmanji SMS koji će se pojaviti može se krivo protumačiti”, rekao je Banožić.

Banožić poručio je da će Hrvatska s resursima koje ima na raspolaganju uredno izvršavati zadaće, odgovarajući tako na pitanje kako će se nadomjestiti potrebe u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu nakon što se pošalju helikopteri Ukrajini.

"Prilikom pripremanja svake odluke na Vladi jasno su konzultirani stavovi Glavnog stožera, zapovjednika grana. Za sve zadaće i misije u kojima sudjeluje HRZ s onime čime u ovom trenutku raspolažemo i sa čime ćemo raspolagati uspješno ćemo izvršavati sve zadaće i misije", kazao je Banožić.

Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj nazočili su u petrinjskoj vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" demonstraciji upotrebe naprednog taktičkog radio uređaja "Takrad“, a ministar je nakon toga u izjavi novinarima odbacio tvrdnje da u HRZ-u vlada nezadovoljstvo.

"Imam s njima redovne koordinacije, obilazim na tjednoj bazi sve postrojbe i dosad nisam došao do trenutka da je netko razgovarao o nekakvom nezadovoljstvu", rekao je Banožić.

Uvijek možemo razgovarati o potrebama, načinu na koji će se sustav opremiti, što se može još učiniti po pitanju materijalnih prava... "To su naše teme za razgovor, da netko izjašnjava nezadovoljstvo nisam dobio", dodao je.

Osvrnuo se i na pad MIG-a prije tri mjeseca, istaknuvši da je u tom slučaju riječ o materijalnim uzrocima, to jedino može reći "s obzirom na visinu klasificiranosti podatka"

Zanima ga prije svega koje će biti mjere poduzete da se slični događaji ne bi dogodili u budućnosti, a stradali pilot Ivan Lukan dobro se oporavlja.

Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

Procjena štete na Patriji 300.000 eura, ali će trošak biti manji

Na pitanje mijenja li rat u Ukrajini perspektivu hrvatskih tenkova kazao je kako je želja imati što modernije tenkove "ali pitanje je s obzirom na zahtjeve tržišta kada možete dobiti materijalni resurs koji želite".

Hrvatska vojska ima tenkova u dovoljnoj mjeri. Možemo razgovarati o njihovoj zamjeni ili o modernizaciji, naglasio je.

Vezano za oklopno vozilo Patriu, koje je prije više od dva mjeseca oštećeno u petrinjskoj vojarni, Banožić kaže da je jedna osoba pod stegovnom mjerom, udaljena je iz službe, a ostali su pod određenim postupcima. Šteta se procjenjuje na 300.000 eura.

"Želimo s tvrtkom Đuro Đaković vidjeti kroz defektažu što se od postojećeg sustava da iskoristiti, što je točno oštećeno, tako da će taj trošak biti manji", rekao je ministar obrane istaknuvši da će vojno-stegovni dio pokazati tko će platiti trošak.

S obzirom da bi za tri tjedna trebala biti poznata konačna sudbina Brodosplita, ministra su pitali tko će završiti četiri obalna ophodna broda.

Istaknuo je kako još nisu dobili odgovor može li Brodosplit završiti brodove, no u MORH-u ne miruju po tom pitanju već traže rješenja.

Prema informacijama koje sam dobio od suradnika imamo mogućnost da ti brodovi budu završeni u Hrvatskoj, rekao je Banožić.