bengalski zaljev

Bangladeš zabranio ulazak brodova sa stotinama Rohindža

23.04.2020 u 14:11

Bionic
Reading

Bangladeš neće odobriti ulazak dvaju brodova koji lutaju morem s nekoliko stotina izbjeglih Rohindža na svoj teritorij, priopćilo je u četvrtak njegov ministar vanjskih poslova, unatoč pozivima humanitarnih organizacija

Pripadnici te muslimanske manjine koju progone u Mijanmaru gladni su i plutaju Bengalskim zaljevom pošto im je malezijska obalna straža zabranila pristajanje, rekli su organizacije za ljudska prava i predstavnik te manjine u razgovoru za agenciju France Presse.

'Dva broda koja prevoze Rohindže pokušavaju uploviti u naše vode', potvrdio je u četvrtak bangladeški ministar vanjskih poslova A. K. Abdul Momen, 'naša marina i naša obalna straža su pripravne i primile su naredbu da brodovima ne dopuste ulazak u Bangladeš'.

Amnesty International (AI) ocjenjuje da je na dvama ribarskim brodovima petstotinjak muškaraca, žena i djece pripadnika Rohindža. Vođa te zajednice je rekao da je na dvama brodovima 280 ljudi.

'Nijedan Rohindža više ne može ući' u Bangladeš, istaknuo je Momen. Ta je južnoazijska zemlja dosad primila gotovo milijun tih izbjeglica koji bježe pred nasiljem u susjednom Mijanmaru i smjestila ih u goleme kampove s iznimno lošim uvjetima.

Ova odluka dolazi tjedan dana pošto je Bangladeš na moru spasio brod s 396 izgladnjelih Rohindža koji su dva mjeseca plutali morem pošto ih je odbila Malezija.

Preživjeli Rohindža je rekao u razgovoru za francusku novinsku agenciju da je šezdesetak ljudi umrlo na brodu u putu. Bangladeška obalna straža objavila je pak podatak o 32 mrtva.

Dhaka kaže da ne zna dolaze li ti brodovi iz mijanmarske države Rakhina gdje trenutačno traje sukob vojske i pobunjenika ili iz Bangladeša.

Ovi izgredi dozivaju u sjećanje krizu 2015. kada su krijumčari tisuće Rohindža ostavili na moru gdje je velik broj njih izgubio život pokušavajući se domoći jugoistočne Azije u nadi u bolji život.

'U odgovornosti svih vlada na ovom području je da se more ne pretvori u grobnicu', rekao je Saad Hammadi iz AI-ja.