TEŠKO BOLESNA DJEVOJČICA

Bandić u ime građana pokriva troškove za malu Noru

04.02.2013 u 13:54

Bionic
Reading

Grad Zagreb pokriti će razliku potrebnog iznosa za liječenje male Nore Šitum u SAD-u te u cijelosti ostale troškove njezinog boravka (stanovanja, puta i drugog), izjavila je novinarima Norina majka Đana Atanasovska nakon današnjeg susreta sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

'Zagrebački gradonačelnik Bandić potvrdio je da će Grad Zagreb u potpunosti pokriti iznos koji bude nedostajao za Norino liječenje te će pokriti i troškove koji idu uz liječenje', kazala je Norina majka dodavši kako već ima puno ponuda iz Amerike za njihov smještaj.

Naglasila je da je po posljednjim informacijama za Norino liječenje prikupljeno 2,5 milijuna kuna.

Slučaj djevojčice Nore Šitum, koja ima pet godina i osam mjeseci, a već se nešto više od dvije godine bori s akutnom limboflastičnom leukemijom, odjeknuo je u javnosti putem Facebooka, na kojem od subote cirkulira pismo njezine majke koja moli za financijsku pomoć u liječenju novom metodom u Dječjoj bolnici u Philadelphiji, za koje su troškovi oko 3,3 milijuna kuna.

Na novinarsko pitanje što je obuhvaćeno troškovima liječenja, Atanasovska je odgovorila da su u cijenu od oko 3,3 milijuna kuna obuhvaćene sve liječničke pretrage, kompletan postupak te kontrola u iduće dvije godine. 'Ostaju samo naši troškovi puta', dodala je.

Norina majka još je jednom zahvalila svima koji su svojim pozivima ili uplatama pomogli prikupljanju sredstava za njezinu kćer. 'Ovo je čudo što se dogodilo u posljednjih 48 sati, za to nema realnog objašnjenja', rekla je.

Upitana kada će krenuti u SAD, Atanasovska je kazala da se još na KBC-u 'Rebro' trebaju obaviti neke potrebne pretrage, ali da se odlasku u Ameriku nada uskoro.

Na pitanje hoće li Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranja (HZZO) pokriti dio liječenja, odgovorila je da HZZO ne pokriva eksperimentalno liječenje, ali će pokriti troškove kemoterapije koja je dio liječenja i koju Hrvatska nema.

'HZZO je obavio ljudski razgovor sa mnom, pokazali su najbolju volju i što je u njihovoj moći to će učiniti', istaknula je.


Klinički bolnički centar Zagreb u kojem se zbog zloćudne hematološke bolesti liječi peti pol godišnja Nora Šitum, priopćio je danas da su iscrpljeni svi oblici liječenja, prema jasno dokazanim postupcima koji se primjenjuju u liječenju ovog oblika bolesti, te u obzir dolazi primjena eksperimentalne terapije u jednom svjetskom centru.

KBC u priopćenju, u kojem navodi samo inicijale bolesnice, ističe da se ona, u dobi od 5,5 godina, liječi i kontrolira u Zavodu za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb od prosinca 2010. godine zbog zloćudne hematološke bolesti.

Od samog početka, dodaje se, uspostavljena je vrlo dobra suradnja djeteta i roditelja s liječnicima, te je započeto liječenje prema međunarodno priznatom protokolu za navedenu bolest, no javljale su se nuspojave i komplikacije liječenja koje su vrlo dobro sanirane.

Ipak bolest se vraćala u tri navrata i svaki put je provedeno liječenje prema međunarodno priznatim protokolima za navedenu fazu i stanje bolesti.

Prema mišljenju Transplantacijskog tima, s obzirom na stanje djeteta i nalaze, nije postojala indikacija za transplantacijskim liječenjem nesrodnog darivatelja koštane srži, pa je terapija prema navedenim protokolima nastavljena.

Nažalost, ni s ovim načinom liječenja nije postignuta kontrola osnovne bolesti (remisija).

Svi oblici liječenja prema jasno dokazanim postupcima koji se primjenjuju u liječenju ovog oblika bolesti su iscrpljeni, te u obzir dolazi moguća primjena eksperimentalne terapije u jednom svjetskom centru koja je u nekim slučajevima pokazala učinak s čime su upoznati i roditelji, stoji u priopćenju koje potpisuje ravnatelj KBC-a Zagreb doc. dr. sc. Zlatko Giljević.

Grad Zagreb plaća liječenje Nori Šitum